#zostańwdomu czytaj e-wydanie - tylko 8,99 zł
reklama

Babka ucierana na Wielkanoc

Trudność Trudność: Bardzo łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 60 minut Składnik Składnik: Zboża Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Deser , Na Wielkanoc

To jedna z najlepszych babek na świecie. Będzie nam się zawsze kojarzyć z dzieciństwem. Delikatna i puszysta...Smacznego;)

25 dkg margaryny, 6 jaj, 30 dkg mąki, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dkg cukru, 6 łyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/, 1 łyżeczka kakao,

Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, naprzemiennie ze śmietaną. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do przygotowanej foremki wlewamy jasne ciasto a następnie ciemnie - delikatnie dociskając drewnianą łopatką. Pieczemy ok. 40 minut.

reklama