Babeczki marchewkowo - cukiniowe z orzechową kruszonką

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Warzywa , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Pyszne babeczki, które w swoim wnętrzu skrywają marchew, cukinię i płatki owsiane, posypane kruszonką z orzechów laskowych.

Składniki na kruszonkę: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych - 1/2 szklanki cukru - 100 g masła Składniki na babeczki (16 - 18 sztuk): - 40 g płatków owsianych - 220 g mąki pszennej - 80 g mąki z pełnego przemiału

Wykonanie kruszonki: Mąkę wymieszać z orzechami i cukrem, dodać masło. Składniki wyrobić między palcami tak by powstała kruszonka. Wykonanie babeczek: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do naczynia wsypać obie mąki, płatki owsiane , proszek do pieczenia oraz cynamon. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać olej, zmiksować. Do masy jajecznej wsypać suche składniki, wymieszać tylko do połączenia się składników. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich nałożyć ciasta do 3/4 wysokości papilotki. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.