Duszone, korzenne gruszki pięknej Heleny

Wino z sokiem i przyprawami to idealna kąpiel dla gruszek. Słodkie owoce będą jeszcze słodsze i z łatwością przejmą rolę głównych bohaterki podwieczorku.
WEŹ:
- 4 średnio miękkie gruszki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- laskę cynamonu
- gwiazdkę anyżu
- 2 goździki
- 2 kulki ziela angielskiego
- ¾ butelki czerwonego wina
- sok z połówki cytryny
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- ewentualnie pół tabliczki gorzkiej czekolady
Wybierz gruszki dojrzałe, ale nie całkiem miękkie, żeby nie rozpadły się podczas gotowania. Obierz je, zostawiając ogonki.
W garnku wymieszaj wino z sokiem z cytryny, posłodź cukrem i miodem. Wrzuć przyprawy i włóż gruszki tak, by przykrywał je płyn. Gotuj je około 15 minut, aż będą na tyle miękkie, że wbijesz w nie łyżeczkę.
Wyjmij owoce i gotuj wino jeszcze chwilę, żeby zrobić z niego gęsty syrop. Śmietankę (zimną z lodówki) ubij z cukrem pudrem.
Na deserowych talerzykach układaj gruszki, ozdabiaj kleksem z bitej śmietany i polewaj syropem. Całość możesz polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Stockfood/Free, Shutterstock