Duszone, korzenne gruszki pięknej Heleny

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Owoce Dieta: Wegetariańska , Wegańska Danie: Deser , Na przyjęcie

Wino z sokiem i przyprawami to idealna kąpiel dla gruszek. Słodkie owoce będą jeszcze słodsze i z łatwością przejmą rolę głównych bohaterki podwieczorku. 

WEŹ:

  • 4 średnio miękkie gruszki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • laskę cynamonu
  • gwiazdkę anyżu
  • 2 goździki
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • ¾ butelki czerwonego wina
  • sok z połówki cytryny
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ewentualnie pół tabliczki gorzkiej czekolady

Wybierz gruszki dojrzałe, ale nie całkiem miękkie, żeby nie rozpadły się podczas gotowania. Obierz je, zostawiając ogonki.

W garnku wymieszaj wino z sokiem z cytryny, posłodź cukrem i miodem. Wrzuć przyprawy i włóż gruszki tak, by przykrywał je płyn. Gotuj je około 15 minut, aż będą na tyle miękkie, że wbijesz w nie łyżeczkę.

Wyjmij owoce i gotuj wino jeszcze chwilę, żeby zrobić z niego gęsty syrop. Śmietankę (zimną z lodówki) ubij z cukrem pudrem.

Na deserowych talerzykach układaj gruszki, ozdabiaj kleksem z bitej śmietany i polewaj syropem. Całość możesz polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. 

Tekst: Joanna Zaguła

Zdjęcia: Stockfood/Free, Shutterstock