W czym podać zimne przekąski – naczynia, jak liście

W czym podać zimne przekąski na imprezę? 10 ładnych i praktycznych naczyń oraz zestawów

Urządzamy dom

Jeśli planujesz niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi, zaserwuj im pyszne przekąski i po lampce wina. Ten duet idealnie podkręci rozmowy czy gry w planszówki. Na stole powinny się znaleźć kieliszki, szklanki do wody i przeróżne naczynka ze smakołykami. Podpowiadamy jakie, aby robiły wrażenie, a podane w nich jedzenie na jeden kęs smakowało jeszcze lepiej.

reklama

1. Ciekawa ceramika – w kształcie liści

Pomysłowo byłoby serwować przekąski na przykład na liściach kapusty. Nie zawsze jednak to warzywo mamy w spiżarni, gdy goście są już u bram. Dlatego doskonałym pomysłem jest komplet nauczyń, które liście przypominają. Powinny być one różnej wielkości, i w różnych kolorach, żeby było ładnie i praktycznie. Na malutkich podasz oliwki, na większych ułożysz plastry kalarepki. W zestawie są też miseczki jak główki kwiatów. Postaw je na stole jako dekorację.

Pamiętaj o tym, że: do tej kolekcji nie wszystko będzie pasowało. Jeśli chcesz dodawać kolejne naczynia, wybieraj kamionkowe, z grubszymi ściankami. Na stół z powodzeniem może trafić też kolorowe szkło i plecione podstawki.

2. Przystawki ułożone na kamiennej desce

To prosty i bardzo efektowny sposób, aby gościom podać coś na ząb. Każdy może dostać swój kamienny talerzyk z gotowym już zestawem serów, pokrojoną figą, kilkoma orzechami, kromeczką pumpernikla. Przystawki mogą być też wystawione na stół i każdy z gości nałoży sobie na ten wyjątkowy talerz to, na co będzie miał ochotę. Jakie talerze wybrać? Powinny być nierówne, trochę rustykalne, najlepiej z łupka. Wystarczą ci na wieki.

Pamiętaj o tym, że: nie możesz kamiennych naczyń myć w zmywarce. Lepiej też nie używać do tego celu chemicznych płynów, które wsiąkają w kamień. Powinna wystarczyć gorącą woda.

Jak podać zimne przekąski –miseczka na oliwki
Ta praktyczna miseczka ma miejsce na oliwki i pestki.

3. Jak podać oliwki zielone i oliwki kalamata – w praktycznej miseczce

Pożeracze oliwek zastanawiają się nieraz, co zrobić z pestkami z owoców. Nie dość, że trzeba je wypluć, to potem starają się je ukryć gdzieś z boku talerza. Ta miseczka jest przykładem tego, że masz się dobrze bawić, smakować i nie przejmować drobiazgami. Nakładasz do niej oliwki, ma też miejsce na pestki! Jest bardzo pomysłowa, przyciąga też uwagę. Możesz ją napełnić chociażby paseczkami marchewki, kalarepy, kapusty, a do naczynka na rancie trafi kapka majonezowego sosu. Z takim naczyniem będzie ci wygodnie jeść, rozmawiać, krążyć wśród gości po pokoju czy ogrodzie.

Pamiętaj o tym, że: do tak niewielkiej miseczki potrzebne będą niewielkie sztućce. Tutaj wybrano drewnianą łyżeczkę. Możesz postawić też na wykałaczki. Jeśli komuś wygodnie, będzie jadł po prostu palcami.

Jak podać zimne przekąski – naczynia udekorowane gałązkami
Zwykłe miseczki i patery wyglądają wyjątkowo, jeśli udekorujesz je gałązkami i szyszkami

4. Naczynia na przystawki udekorowane gałązkami

To na pozór zwyczajny komplet. Są w nim zielone miseczki, misa do sałaty i biała patera z przegródkami na orzechy, ciasteczka i inne pyszności. Możesz je po prostu postawić na blacie-parapecie i zaprosić gości na niezobowiązujące przyjęcie. Warto pójść krok dalej i urok naczyń podkreślić gałązkami z szyszkami. Przynieś je ze spaceru do lasu. Pod drzewami zawsze znajdziesz połamane przez wiatr gałązki. Tu zagrał kolor - zieleń naczyń i igieł, a także szyszki - te żywe i wzór powtarzający się na ściereczce.

Pamiętaj o tym, że: taka stylizacja nie potrzebuje już dodatków. Jeśli chcesz podać gościom talerzyki, to najlepiej białe, które nie będą przyciągały wzroku.

Zobacz także: dekoracje na przyjęcie w ogrodzie

Jak podać zimne przekąski – pod szklanym kloszem
Niewielki kawałek sera schowaj pod szklanym kloszem, a obok postaw świeczkę – będzie prosto i efektownie

5. Przekąski przykryte szklanym kloszem

Sery trzymamy pod przykryciem, aby nie wyschły. Ta sama zasada dotyczyć może serowej przystawki. W tym przypadku pysznie skomponowano trójkącik sera, odrobinę kiełków i kapary. Ułożone na drewnianej desce zostały przykryte szklanym kloszem. Deseczki i klosze kupisz osobno. Klosze mogą mieć 10 cm średnicy, albo też być większych rozmiarów - 20 cm. Wisienką na torcie aranżacji jest zapalona świeczka, którą ustawisz na desce obok jedzenia. W ten sposób możesz podawać też mikro kanapki czy koreczki.

Pamiętaj o tym, że: tak zaprezentowane przystawki pięknie będą wyglądały na lnianym obrusie, najlepiej gładkim, w jednolitym kolorze.

Zobacz także: przepis na krakersy serowe

W czym podać zimne przekąski – zestaw miseczek
Trzy miseczki o identycznym kształcie i wielkości, ale w różnych kolorach będą wyglądały ciekawie

6. Miseczki na tacy

Komplety są zawsze efektowne. W tym są trzy miseczki o identycznym kształcie i wielkości, ale w różnych kolorach. Ustawiono je na wygodnej drewnianej deseczce z wgłębieniami. Aby podać je na stół nie potrzebujesz tacy. Jej funkcję pełni deseczka. Co w nich podawać? W jednej „trójce” mogą być tylko owoce, w kolejnej tylko orzechy, albo różne rodzaje oliwek. Możesz też gościom sugerować, które znaki ze sobą zestawiać. Taką „trójkę” stanowić mogą oscypek, żurawina i kiełki.

Pamiętaj o tym, że: grupowanie miseczek z przekąskami to bardzo dobry pomysł. Nie musisz też kupować zestawów. Naczynia, które masz w domu postaw po prostu na tacy, a tacę na stół.

Zobacz także: przepis na przystawkę z łososia

7. Na oliwnej desce

Prostota w cenie. Główną ozdobą tego stołu jest deseczka o nieregularnym kształcie z pięknym usłojeniem, charakterystycznym dla drewna oliwki. Deseczka pełni tutaj rolę tacy ale też talerza. Odkroisz sobie na niej kawałek focacci, posmarujesz masłem i położysz oliwki. Zwyczajny wydawałoby się posiłek może wyglądać niezwykle.

Pamiętaj o tym, że: do takiej rustykalnej kompozycji pasują drewniane sztućce. Na stole możesz położyć kwiaciasty obrus i do siwaka wstawić pęk łąkowych kwiatów.

8. Afrykańska pleciona podkładka i drewno egzotyczne

Podaj przystawki na naczyniach w afrykańskim stylu, a goście od razu poczują się jak na wakacjach. Zwróć uwagę na miseczkę w etniczne wzory i piękne drewniane łyżki. Ta z dziurkami idealnie nadaje się do nakładania oliwek. Plecione naczynia też ci się przydadzą. Będą doskonałe do serwowania owoców albo pieczywa. Dekoracji stołu dopełnią czarno-piaskowe podkładki.

Pamiętaj o tym, że: duże drewniane łyżki mogą też być naczyniami. Zaserwujesz w nich nie tylko oliwki, ale też serca karczochów, kulki z białego sera, prażone migdały. Skompletuj kilka łyżek różnej wielkości, najlepiej z egzotycznego drewna, a oczarujesz gości.

W czym podać zimne przekąski – patera

9. Patera nie tylko na ciasto

Jeśli na stole masz niewiele miejsca, postaw na takie właśnie rozwiazanie. W paterze możesz podać owoce, różne rodzaje chipsów, ciasteczka, czy cukierki. Smakołyki będą wyglądały jak… piętrowy tort. Naczynie jest też bardzo wygodne. Złapiesz za rączkę i przeniesiesz je w dowolne miejsce.

Pamiętaj o tym, że: w Ikea kupisz paterę białą, to bardziej na słodkie przyjęcie dla córki. Są też zielone, które będą idealne na spotkanie z przyjaciółmi w ogrodzie.

10
Na drewnianej desce pomieszaj sery, brokuły i zielone listki – efekt będzie naturalny i na luzie, idealny na przyjecie w ogrodzie

10. Deska drewniana do krojenia

Doskonałym pomysłem jest serwowanie jedzenia na drewnianej desce. Nie musisz idealnie układać grillowanych serów, brokułów czy listków sałaty. Pomieszaj wszystko i wysyp na deskę. Rodzina sama wybierze sobie co smaczniejsze kąski. Możesz je polać przygotowanym sosem, albo sos postawić w słoiczku obok. Potrzebne ci jeszcze będą łyżki do nakładania i łyżeczka do sosu. Metalowe albo drewniane.

Pamiętaj o tym, że: im większa deska, tym zrobi większe wrażenie. Możesz podać przekąski na dwóch. Na jednej zaserwuj jedzenie w kolorze zielonym, na drugiej w czerwieniach i pomarańczu, na przykład pomidory, papryki, marchewki. Co o tym sądzisz?

Opracowanie: Beata Woźniak
Zdjęcia: bloomingville.com, home-you.com/pl/, fabrykaform.pl, iblaursen.dk, ikea.com/pl, madamstoltz.dk

Zobacz również