Przyroda rozkwita, a na naszych talerzach pojawia się coraz więcej kolorów.
Nowalijki, soczysta sałata, rzodkiewki... Kuszą jak nigdy – mówi Agnieszka z pensjonatu Dzika Kaczka. – Pozwalamy sobie na trochę więcej, stąd na naszym stole różne słodkości. No i wiosna to Wielkanoc! To kolorowe mazurki, baby, kajmaki, daktyle. Co roku wymyślam też nową wariację na temat jajek. W tym sezonie faszerowałam nimi awokado. Wyszło fantastycznie! Połączenie awokado, jajek, łososia i zielonego sosu polecam wszystkim – na wiosnę szukajcie nowych smaków.
PRZEPISY AGNIESZKI:
Nadziewane awokado
Farsz I
Drobno pokrojone jajka, posiekane świeże zioła – koperek, zieloną pietruszkę, szałwię – kawałki łososia i drobno pokrojoną czerwoną paprykę wymieszaj z łyżeczką majonezu. Dodaj odrobinę soli i grubo mielony pieprz.
Farsz II
Pokrojone jajka, posiekany szczypiorek, kilka rzodkiewek, natkę pietruszki, odrobinę sera typu rokfor wymieszaj z łyżeczką majonezu. Awokado przekrój na równe połówki, w miejsce po pestce połóż plaster wędzonego łososia. Zagłębienie wypełnij farszem i udekoruj świeżym koperkiem. Pyszna przystawka.
***
Rosół
Weź: •mięso wołowe z kością (najlepiej szpikową!) •3–4 marchewki •pietruszkę •duży kawałek selera •por •mały grzybek dla koloru (najlepsze borowik lub podgrzybek) •sól, pieprz •liść laurowy •6 ziarenek ziela angielskiego
Żeby rosół wyszedł klarowny, nie wolno go mieszać, dolewać wody podczas gotowania ani nakrywać przykrywką. Wszystkie składniki zalej zimną wodą (pamiętając, że zupa będzie się gotować bez przykrycia i nie można dolewać wody) i gotuj około 3 godzin. Nie mieszaj; posól i dodaj trochę pieprzu do smaku. Po 2–3 godzinach wyjmij mięso, warzywa i zioła. Zupę przecedź przez kilkakrotnie złożoną gazę. Dosól i popieprz; jeśli trzeba, wkrój marchewkę i podawaj.
***
Buraczki z miodem i tymiankiem
Buraki równej wielkości, umyte, nieobrane, gotuj mniej więcej godzinę. Po odcedzeniu obierz (koniecznie w rękawiczkach!) i pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę dobrego miodu, włóż plastry buraków, posyp tymiankiem i obsmaż, delikatnie mieszając. Podawaj ciepłe, przybrane gałązkami świeżego tymianku. Są znakomite jako warzywo na gorąco do mięs lub na zimno do serów.
Sałatka z kozim serem
Weź: •rozmaite sałaty •cykorię •garstkę czarnych oliwek •kilka suszonych pomidorów •kozi ser •gruszkę •koper włoski •oliwę •ocet balsamiczny •bazylię, żywą i suszoną •sól i pieprz do smaku
Porwane na kawałki sałaty rozłóż na dużym płaskim półmisku. Ułóż kawałki suszonych pomidorów, pokrojoną w cienkie półplasterki gruszkę (nie ściemnieje, jeśli skropisz ją sokiem z cytryny), porwany w piórka koper. Ser kozi pokrój w cienkie plasterki i ułóż na sałacie. Całość udekoruj oliwkami i listkami bazylii. Przygotuj aromatyczny sos z oliwy, pieprzu, soli, octu balsamicznego i suszonej bazylii. Polej obficie sałatkę tuż przed podaniem. Idealna z domowym chlebem, bagietką lub zwykłymi grzankami z masłem ziołowym.
***
Sosy wiosenne
Agnieszka robi sosy na bazie majonezu i kwaśnej śmietany w proporcjach 1:3. Używa ich do jajek, wędlin i mięs podawanych na zimno. Są też znakomite jako dipy do surowych warzyw i serów.
Sos I
Weź: •posiekany pęczek koperku •drobno pokrojone jabłko, ogórek kiszony •posiekane jajko na twardo •odrobinę kremu z octu balsamicznego (do kupienia w dobrych sklepach) •pieprz
Sos II
Weź: •posiekany pęczek drobnego szczypiorku •kilka gałązek pokrojonej natki pietruszki •posiekane ogórek kiszony, jajko na twardo, grzybki marynowane, rzodkiewki •pieprz, sól
***
Mazurek
Weź: •2 szklanki mąki •kostkę masła •pół szklanki cukru pudru •3 żółtka •puszkę skondensowanego mleka •migdały •orzechy •skórkę pomarańczową
Z mąki, cukru, masła i żółtek zagnieć kruche ciasto, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. W tym czasie zrób polewę: puszkę mleka włóż do garnka z wodą, gotuj około dwóch godzin i odstaw do wystygnięcia. Chłodnym ciastem wyłóż posmarowaną masłem prostokątną blachę. Ponakłuwaj ciasto widelcem, by nie popękało podczas pieczenia, i włóż na 15 minut do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Otwórz puszkę i posmaruj kajmakiem upieczony spód mazurka. Dekoruj migdałami, orzechami i pomarańczową skórką.
***
Sernik
Weź: •kilogram białego sera (trzykrotnie mielonego) •1½ szklanki cukru •8 jajek •cukier waniliowy •kostkę masła •2 łyżki mąki pszennej •3 łyżki mąki ziemniaczanej •łyżeczkę proszku do pieczenia •sok z połowy cytryny •10 dag rodzynek
Namocz rodzynki, odsącz i odstaw. Roztop masło i odstaw do wystygnięcia. Zrób kogel-mogel z żółtek i cukru, soku z cytryny i cukru waniliowego. Dodawaj porcjami zmielony ser, obie mąki i masło. Miksuj, aż masa będzie jednolita, gładka i puszysta. Dodaj rodzynki. Nastaw piekarnik z termoobiegiem na 170 st. C. Z odłożonych białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą serową. Przełóż masę do tortownicy i piecz godzinę. Jeżeli podczas pieczenia wierzch sernika za bardzo się zrumieni, przykryj go folią aluminiową i piecz dalej. Po godzinie wyjmij sernik z pieca i ostudź. Delikatnie wyciągaj z tortownicy. Agnieszka najbardziej lubi sernik prosto z lodówki, podawany ze świeżymi truskawkami lub malinami.
Tekst: Katarzyna Szacińska
Fotografie: Michał Mrowiec
Stylizacja: Szymon Zgorzelski
www.dzikakaczka.com