Jakże docenią wysiłki naukowców łasuchy na całym świecie. Specjaliści ze Szwajcarii odkryli nowy, czwarty gatunek czekolady: różowy – podaje Bloomberg.
Czekolada rubinowa, bo tak ją nazwali odkrywcy, ma intensywnie różowy kolor i owocowy smak. Choć jest bardzo słodka, można wyczuć lekką kwaskowość. Przeważają w niej nuty czerwonych jagód. Jak na razie mieli okazję spróbować jej testerzy w Japonii, Wielkiej Brytanii, USA i Chin.
Badania trwały ponad trzynaście lat. Były prowadzone przez naukowców szwajcarskiego producenta czekolady: Barry’ego Callebauta. Jest to wielki przełom. Ostatnio podobnego odkrycia dokonano w 1930, kiedy pojawiła się ekstrawagancka biała czekolada.
Dotychczas miłośnicy słodyczy mieli dotychczas do wyboru trzy gatunki czekolady: białą, mleczną i gorzką. Różowe słodkości prawdopodobnie zdobędą szturmem rynki na całym świecie w Walentynki w 2018 roku.
Zdjęcia: Shutterstock, Pixabay
Tekst: Karolina Marek