Pszenica płaskurka ma właściwości zdrowotne. Jakie? Zobacz, dlaczego warto wybierać mąkę z płaskurki
Eko życieJedno z pierwszych udomowionych zbóż – płaskurka – to najlepsza pszenica. Ma wysoką zawartość białka i glutenu, co sprawia, że jest doskonała do wypieku chleba i produkcji makaronów. Chroni przed cukrzycą i nowotworami.
Samopsza, pszenica orkisz i pszenica płaskurka – dlaczego wracają stare odmiany zbóż?
Barbara i Mariusz Gumienni postanowili sami uprawiać dla siebie żywność, żeby mieć pewność, że będzie zdrowa i pozbawiona zanieczyszczeń oraz w pełni kontrolować to, co sami jedzą.
Mieszkają w czystym regionie Podkarpacia, a dodatkowo mieli kawałek pola pod uprawę. Zdecydowali się na stare odmiany zbóż. Na początek kupili orkisz (ziarno obłuszczali cepami – narzędziami używanymi jeszcze przez rodziców i dziadków, a oczyszczali ręcznie na sitach zwanych przetakami). Zaczynali od 2 hektarów, teraz rodzina gospodaruje na ponad 30 ha. W kolejnych latach zasiali ziarno samopszy, płaskurki i żyta krzyca, grykę, owies, proso.
Uwaga: na hasło ZDROWE COUNTRY masz 5% rabatu na zakupy w biogumienny.pl
Super zdrowa pszenica płaskurka
Szczególnie cenna jest płaskurka, odmiana uprawiana jeszcze w Mezopotamii – jej zalety przewyższają nawet orkisz; ma więcej błonnika i węglowodanów, które obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Jest świetna na mąkę, kasze, płatki. Państwo Gumienni sami sieją zboża, obrabiają, mielą we własnym młynie. Wytwarzają z nich mąki, kasze, ręcznie zawijane makarony, tłoczą na zimno oleje z własnego złotego lnu, ostropestu, rzepaku.
Zdobywają wiele nagród za swoją pracę, między innymi w 2022 roku zostali laureatami XXIX edycji ROLNIK FARMER ROKU. Mówią jednak, że to zdrowie jest dla nich największą nagrodą za ciężką pracę. Swoim ekologicznym jedzeniem dzielą się z innymi – wyroby możesz kupić na stronie biogumienny.pl
TEKST: JOANNA HALENA ZDJĘCIA: ShutterstocK, materiały prasowe