weranda.pl werandaweekend.pl
reklama
Jak założyć kurnik [5 kroków]

Jak założyć kurnik [5 kroków]

Eko życie

Wystarczy 5-6 niosek, kogut nie jest konieczny, chyba że chcesz mieć własne pisklaki. Każda kura znosi zwykle 5 jaj tygodniowo, a rocznie od 200 do 250. Oczywiście zimą, gdy dzień jest krótszy, jaj jest mniej, a latem więcej. Jakie kury warto kupić i gdzie?


1/5  Jak założyć kurnik: gromadzimy stadko

Kur najlepiej szukać u zaprzyjaźnionego gospodarza. Wybierajcie ptaki młode, z małymi grzebieniami. Duże i dorodne mogą się okazać stare i szybko przestaną się nieść.

Za najlepsze uchodzą jaja zielononóżek, czyli kur galicyjskich – płochliwych, które trudno oswoić. Są bardzo odporne na pogodę, rzadko chorują, a w ich jajach jest najmniej cholesterolu. Równie smaczne, a znacznie większe jaja (w białych skorupkach) znoszą złotorude, pochodzące z Włoch leghorny. Jeśli chodzi o liczbę jaj, nie mają sobie równych – 230-260 rocznie.

Karmazynki, czyli rasa road island red, mają czerwonobrązowe upierzenie, znoszą ciut mniej jaj od leghornów, są za to bardzo odporne na choroby.

Rasa rossa – nie szkodzi jej nawet mróz, więc zimą nie trzeba tych kur trzymać w kurnikach. Wszystkie zaczynają się nieść, gdy mają 20 tygodni.

W warunkach domowych, a nie przemysłowych każda daje nam jaja nawet przez kilkanaście lat.

 

2/5  Jak założyć kurnik: Czym karmić kury?

Najlepiej zainwestować w paszę ekologiczną, żeby nie paść ptaków ziarnem GMO. Możesz też sypać pszenicę, otręby i podrzucać zielone resztki z kuchni. Uwielbiają natki marchwi, pietruszki i liście kapusty. Nie daj się namówić na pasze wysokobiałkowe, mączki rybne i kostne, bo po nich jaja brzydko pachną. Dosypuj za to naturalne preparaty wapniowe, żeby miały porządną, zdrową skorupkę (np. ze zmielonych muszli ślimaków morskich).

 

3/5  Jak założyć kurnik: Hormony i antybiotyki

Zdecydowanie unikamy. Nie chodzi nam przecież o to, żeby ptaki były wielkie jak indyki albo niosły 2 jaja na dobę. Dobrze karmione i grzebiące w ziemi kury są lepiej zahartowane i mniej chorują. Można im profilaktycznie podawać raz w tygodniu wywar z czosnku (przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy i antygrzybiczny, zwiększa też odporność i niszczy pasożyty). 

 

4/5  Jak założyć kurnik: Wybieg czy podwórko

Kury wypuszczone na podwórko szybko padną łupem lisów, kun, a nawet psów. Chętnie zapolują na nie drapieżne ptaki. Trzeba więc przeznaczyć miejsce na wybieg, najlepiej ogrodzony metalową siatką, dobrze wkopaną w ziemię, bo lisy potrafią się podkopywać. Taka woliera koniecznie powinna mieć dach z solidnej siatki, inaczej kurki porwie jastrząb. Na wybiegu pozwól im grzebać w ziemi, kąpać się w piasku i polować na robaki. Niech się czują tak, jakby żyły wolne. Każda potrzebuje do szczęścia 4 mkw.

 

5/5  Jak założyć kurnik: dom dla kur

Kury muszą mieć zaciszne miejsce do wypoczywania. Dobrze i długo się niosą, gdy są wyspane. Uwaga, potrzebują ośmiu godzin na dobę, tak jak my. 

Najlepsze są tradycyjne grzędy oraz wymoszczone słomą gniazda, żeby jajka się nie niszczyły. Okna z siatką, żeby do kurnika docierało naturalne światło (gdy mają jasno, lepiej się niosą). Ocieplany, podmurowany kurnik dla takiego stadka nie musi być duży – na metrze kwadratowym mogą mieszkać dwie kury.

 

WARTO WIEDZIEĆ

Kury muszą grzebać w piachu i połykać małe kamyczki, które ułatwiają im trawienie jedzenia.

 

Tekst: Joanna Halena

Zdjęcia: Alamy/Bew, Nature Picture Library/BE&W, Shutterstock, Williams Sonoma