co zrobic ze starego chleba

Co zrobić ze starego chleba? Zobacz, jak w pyszny sposób wykorzystać czerstwe pieczywo

Eko życie

Po świętach zostało ci pieczywo? Nie jest już pierwszej świeżości? Nie wyrzucaj go! Czy można wykorzystać czerstwe pieczywo? Oczywiście! I to tak, że będzie świetnie smakowało. Wypróbuj nasze pomysły w stylu zero waste!

reklama

Co zrobić z czerstwymi kajzerkami? Dosusz je w papierowej torbie, a potem przekręć w maszynce do mięsa – w ten sposób uzyskasz najlepszą panierkę. Możesz je też wydrążyć, miąższ wykorzystać do zagęszczenia zupy, a w skórkach zapiec jajka na śniadanie.

Jak wykorzystać starą chałkę? Możesz zrobić z niej przepyszną zapiekankę z porami i serem. Bułkę pokrój w kostkę i wsyp do miski. Poszatkuj białe części dwóch porów. Utrzyj rózgą 3-4 jajka z serkiem typu bieluch lub mascarpone, dopraw solą i pieprzem, a potem zalej jajeczno-serową masą bułkę i poczekaj, aż namoknie. Przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy i zapiecz przez 30-40 minut. 

Do czego przyda się stary pszenny chleb? Będzie jak znalazł do zupy cebulowej. Podsmaż na oliwie 3-4 pokrojone w piórka ładne szalotki z ząbkiem czosnku, a gdy się zeszklą, wrzuć pokrojone w kostkę pieczywo i całość podsmaż kilka minut, mieszając na patelni. Zalej bulionem warzywnym, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, na koniec zmiksuj i podawaj zapieczoną w kokilkach, posypaną dobrym żółtym serem.  

Jak wykorzystać resztki chleba razowego? Przygotuj pyszny kwas chlebowy. Kilogram zeschniętych kromek zalej w dużym garze 7 litrami wrzątku, okryj gazą i odstaw na dobę w kuchni. Odcedź chleb i dodaj drożdże (40 g) utarte zbłyżką cukru, rozpuść jeszcze dwie łyżki w wodzie i dolej do naczynia. Zostaw na kolejną dobę. Po tym czasie znów przecedź napój i rozlej go do małych słoików lub butelek. Odstaw na kolejne 24 godziny. Kwas będzie gotowy, gdy na jego powierzchni pojawi się pianka. 

Tekst: redakcja, zdjęcia: shutterstock

Zobacz także: 6 sposobów na resztkowe dania z gotowanych ziemniaków

Zobacz również