batch cooking

Gotowanie raz na tydzień – sprawdź, co musisz mieć w lodówce

Eko życie

Ideą metody batch cooking jest poświęcenie jednego dnia w tygodniu na przygotowanie posiłków bazowych, które w ciągu tygodnia będziesz łączyć po to, by zoptymalizować czas.

Chodzi w niej też o to, aby odżywiać się w sposób urozmaicony i próbować nowych składników, tak by nie spożywać w kółko tego samego. Dlatego kiedy gotuję według metody batch cooking, staram się zawsze przygotowywać uzupełniające się potrawy. Miej zawsze pod ręką następujące składniki:

1. Zboża

Staraj się zmieniać rodzaj zboża co tydzień. Możesz przygotować kaszę jaglaną, komosę ryżową (quinoę), kaszę gryczaną, ryż pełnoziarnisty lub zboża zawierające gluten, takie jak kuskus czy bulgur. Gotuj je w bulionie warzywnym, by nadać im lepszy smak. Możesz dodać do nich przyprawy, bakalie czy świeże zioła, by smakowały jeszcze lepiej, i zamrozić je lub przechowywać w lodówce w hermetycznym pojemniku. Zazwyczaj zachowują świeżość przez 3–4 dni.

Zobacz także: Resztkowy bulion warzywny

2. Rośliny strączkowe

Tak jak w przypadku zbóż staraj się przygotowywać co tydzień inną roślinę strączkową. Masz do wyboru soczewicę (du Puy, brązową, zieloną, czarną, czerwoną), ciecierzycę, fasolę adzuki, fasolę czarną i wiele, wiele innych. Najlepiej przechowuj je w wodzie, w hermetycznym pojemniku; powinny zachować świeżość przez 3–4 dni. Możesz też je zamrozić bez wody.

3. Warzywa liściaste

Kiedy tylko wrócisz z zakupów, pamiętaj, by warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak, brokuły, sałata czy seler naciowy umyć, wysuszyć i schować do lodówki, aby na dłużej zachowały świeżość. Możesz przechowywać je już pokrojone w bawełnianych, lekko wilgotnych i odsączonych woreczkach; w ten sposób będą od razu gotowe do zjedzenia.

4. Bulion, potrawka lub zupa krem

Przygotuj bulion, zupę, zupę krem lub potrawkę, tak aby móc przyrządzić kolację czy obiad w kilka minut. To dania bardzo łatwe w przygotowaniu; można w nich wykorzystać resztki, a ponadto stanowią doskonałą bazę do przygotowywania nowych potraw. Jeśli chcesz, możesz je bez obaw zamrozić.

Zobacz także: Potrawka z batatów, jajek i pomidorków cherry

5. Salsa, winegret lub pesto

Salsy, winegret czy pesto są niezbędne do tego, aby podkreślać smak dań. Nawet najprostsze sosy udoskonalą i urozmaicą potrawy. Do wykonania sosów wykorzystaj sezonowe składniki i staraj się zmieniać je co tydzień.

6. Kiszonki

Robienie kiszonek jest proste; możesz ukisić np. cebulę, marchewkę, buraka czy koper włoski. Dodają daniom koloru, smaku i struktury. Ponadto bardzo dobrze znoszą przechowywanie w lodówce.

Zobacz także: Przepisy na kiszonki, marynaty i susze

7. Coś pieczonego

Wykorzystaj piekarnik do upieczenia warzyw lub owoców. Pieczenie lekko je skarmelizuje i podkreśli ich smak. Dzięki temu przygotowywane posiłki będą miały jeszcze lepszą strukturę. Połącz je z czymś surowym.

8. Podstawa śniadania

Zawsze staram się przygotowywać dwie podstawy śniadania, aby móc w ciągu tygodnia szybciej zebrać się o poranku. Możesz mieć w zanadrzu granolę, musli, mus czy pudding z chia i wykorzystywać je w różnych konfiguracjach.

9. Przekąski

Co tydzień staram się przygotować jedną lub dwie przekąski, np. na podwieczorek. Możesz także zjeść przekąskę na śniadanie. Upiec biszkopt, muffiny czy ciastka albo zrobić trufle.

Tekst pochodzi z książki: Chloé Sucrée "Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych", Wydawnictwo Buchmann
Zdjęcia: Shutterstock, Mònica Bedmar,
 materiały prasowe