weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Cytrusy, jeśli nie pochodzą z uprawy ekologicznej,  przed obraniem trzeba koniecznie wyszorować.

Cytrusy przyjeżdżają do nas z daleka i pryska się je chemią, żeby za szybko się nie psuły. Poza tym są nabłyszczane specjalnymi środkami, aby w sklepie ładniej wyglądały. Jeśli ich nie umyjemy, szkodliwa chemia ze skórki może dostać się do miąższu.

Na szczęście większość z tych preparatów rozpuszcza się w gorącej wodzie (70-80°C). Dlatego najpierw musimy sparzyć je wrzątkiem, a potem umyć szczoteczką pod bieżącą ciepłą wodą, najlepiej z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Dopiero po takim zabiegu owoce nadają się do jedzenia.

Jeżeli chcemy użyć startej skórki, warto postarać się o ekologiczne owoce – niepryskane i bez nabłyszczaczy.

reklama

Zobacz również