Chaczapuri adżarskie

Ormiański placek z serem. Pyszny!!
Na ciasto:
• 1½ szklanki ciepłej wody
• łyżeczka soli
• łyżeczka proszku do pieczenia (ewentualnie)
• 3-4 kubki mąki
Na nadzienie:
• pół kilograma sera sulguni (lub bryndzy)
• pół kilograma sera koziego
• 10 jajek
• masło
W misce połącz suche składniki ciasta, wyrabiaj ręcznie, stopniowo dodając wodę. Ciasto ma być miękkie, ale nie może się kleić, jeśli trzeba, dosyp mąki. Przełóż do natłuszczonej miski, żeby odpoczęło. Potem podziel je na 10 porcji, rozwałkuj na owalne placuszki. Posyp pokruszonym serem, zostawiając ok. 1 cm od rantu. Brzegi zawiń, by przypominały burtę, uformuj placki na kształt łódeczek. Piecz w temperaturze 200°C, aż ser się roztopi, a ciasto będzie złociste. Wyjmij placuszki, na każdy nałóż porcję masła, wbij jajko i włóż z powrotem do piekarnika na 3 minuty, żeby białko się ścięło. Brzegi chaczapuri posmaruj masłem. Podawaj posypane świeżą kolendrą.
Przepisy: Anush Chilingaryan/restauracja Jazzve w Lublinie
Zdjęcie: Gutek Zegier