Jagnięcina w kwiatach
Przepis na jagnięcinę w kwiatach
Weź:
• pół kilograma łopatki jagnięcej bez kości
• łyżkę musztardy dijon
• ząbek czosnku
• 2 garście jarmużu
•4 buraki
• garść groszku cukrowego
• opakowanie fety
• cytrynę
• oliwę
• sól
• pieprz
• jadalne kwiaty, np. nasturcji, lawendy, czarnego bzu, chmielu
Przygotowanie jagnięciny
Przygotuj marynatę z 4 łyżek oliwy, czosnku przeciśniętego przez praskę, musztardy, soli i pieprzu. Nasmaruj nią mięso, przełóż do brytfanki, owiń folią i wstaw do lodówki
na godzinę. Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz godzinę w 220ºC. Zmniejsz temperaturę do 180ºC, wyjmij buraki, wstaw mięso na 1,5-2 godziny. Groszek gotuj 5 minut w osolonym wrzątku. Jarmuż porwij na kawałki. Z 4 łyżek oliwy, łyżki soku z cytryny, soli i pieprzu zrób sos, wymieszaj go z jarmużem i pokrojonymi strąkami groszku. Buraki i mięso pokrój w cienkie plastry, rozłóż na warzywach, posyp pokruszoną fetą i kwiatami.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Stockfood/Free