Smakowity pleciony chleb przypominający chałkę, z pikantnym podhalańskim oscypkiem. Świetny jako zakąska do wytrawnych win i dodatek do sałat, np. z pieczoną wątróbką lub piersią z kurczaka.
Weź: •kilogram mąki •łyżkę soli •5 dag świeżych drożdży •450 ml mleka •2 łyżki oliwy z oliwek •2 jajka •łyżeczkę cukru •15 dag grubo tartego sera •gałązkę rozmarynu lub kminek
Przesiej mąkę z solą do miski. Drożdże rozrób z cukrem, czterema łyżkami ciepłego mleka i czterema łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i zostaw, żeby wyrosły. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodaj resztę mleka z roztrzepaną w nim oliwą, pozostałą mąkę, jaja i ser, i wyrabiaj do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta, które odstaje od ręki (jeśli będzie za ścisłe, dodaj troszkę wody).
Uformuj z ciasta kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i ciche miejsce – ciasto powinno powiększyć się dwukrotnie. Wyłóż je wtedy na posypaną mąką stolnicę, podziel na trzy równe części, każdą zroluj w kiełbaskę i spleć je ze sobą w warkocz. Końcówki zlep, mocząc je delikatnie wodą. Przełóż na natłuszczoną blachę do pieczenia, raz jeszcze przykryj i odstaw na kolejne 40–60 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Drożdżowo-serowy warkocz skrop wodą, posyp tartym oscypkiem i kminkiem lub rozmarynem. Piecz przez 45–50 minut, aż pięknie wyrośnie i się zarumieni.
Fotografie: Stockfood/Free