Odporny jak pieprz

Jeśli chcecie poprawić swoją odporność, spróbujcie kuracji pieprzem kajeńskim, czyli mielonym chili.

Możecie przygotować z niego napój, który pobudza krążenie, sprawia, że robi nam się ciepło (przy okazji spalamy tłuszcz), zapobiega przeziębieniom.

Do szklanki ciepłej wody wyciśnijcie sok z cytryny, dodajcie dwie łyżeczki miodu, szczyptę cayenne, wymieszajcie i ciepłe wypijcie. Możecie też pół łyżeczki pieprzu zalać połową szklanki wrzątku, przykryć i parzyć przez 10 minut. Napar musicie przecedzić, a potem wypić w ciągu dnia (pijcie przed posiłkami, do filiżanki z gorącą wodą lub herbaty osłodzonej miodem dodawajcie dwie łyżeczki naparu). Po dwóch, trzech dniach kuracja postawi was na nogi.

reklama

Napój nadaje się do płukania gardła, pomaga przy bólu głowy. Mieszkańcy Karaibów jedzą ziarna pieprzu kajeńskiego jak jabłka. Zawarta w nich kapsaicyna działa podobnie jak witaminy C, E i A – ratuje przed chorobami serca i chroni przed rakiem. Cayenne jest doskonałą przyprawą do serów, farszów mięsnych i mięsno-jarzynowych, można go dodawać do sałatek, surówek, sosów, jajek. Świetnie smakuje z cebulą, fasolą, kalafiorem. 


Tekst: Joanna Halena
Fotografie: Reporter, Forum, East News, Mak Media/Flora Press, Archiwum

Zobacz również