weranda.pl werandaweekend.pl
reklama


Źródło: http://kola.lowiecki.pl/ao


Posłuchaj odgłosów słonki:


Źródło: http://lesnictwo.republika.pl

Należy do gatunku ptaków wędrownych. Jest krępej budowy, a wielkością nie ustępuje gołębiowi. Jej znaki rozpoznawcze to: oczy osadzone w nietypowy sposób, z tyłu głowy - pozwalają jej lepiej obserwować otoczenie.

Ma długi, prosty dziób o mocnej budowie.

Występowanie:

Ten ptak występuje na nizinnych terenach naszego kraju. Jest spotykany także w niższych partiach gór.

Warto wiedzieć:

Żywi się dżdżownicami, owadami i ich larwami. Lubi też nasiona roślin. Kiedy występuje zagrożenie, słonka przytwierdza się do ziemi i czeka aż sytuacja się zmieni. Jaja składa w ziemi, w dziurze ukrytej w gęstych zaroślach, na podmokłym terenie. Jest to gatunek łowny, ale od września do grudnia obowiązuje tzw. okres ochronny.
Źródło: http://lesnictwo.republika.pl

reklama

Zobacz również