weranda.pl werandaweekend.pl


Fot. Krzysztof Matuszczak

Puszczyk jest nieco większy od wrony, mierzy do 40 cm długości. Ma duże ciemne oczy, nogi opierzone. W kolorze jego piór przeważa brąz. Na głowie brakuje pęczków piór.

Występowanie:

Głównie drzewa leśne i parkowe, stare cmentarze, aleje, duże ogrody. To najliczniejszy gatunek środkowoeuropejskiej sowy.

Warto wiedzieć:

Dźwięczny głos godowy samca jest ulubionym podkładem dźwiękowym do pełnych napięcia scen w filmach. Także z tego względu, że puszczyk jest naszą najbardziej pospolitą sową, jego głos jest bardziej znany niż głosy innych sów. Jego menu nie ogranicza się jedynie do myszy, nornic i szczurów. Przewiduje także ptaki do wielkości gołębia włącznie. Puszczyk wylatuje na żer o zmierzchu. Jest naszym cennym sprzymierzeńcem w walce z gryzoniami. Gnieździ się w dziuplach, w których zwykle spędza dzień. Podlega ochronie.



Zobacz puszczyka:


Źródło: www.youtube.com

Zobacz również