weranda.pl werandaweekend.pl


Fot. Krzysztof Matuszczak

Posłuchaj odgłosów jastrzębia:


Źródło: http://kola.lowiecki.pl/ao

Jastrząb mierzy ok. 54 cm długości i ponad 100 cm rozpiętości skrzydeł.

Ubarwienie ma skromne, z wierzchu brązowawe, od spodu białawe w ciemne, faliste prążki. Na ogonie, który jest zaokrąglony na końcu - cztery poprzeczne pręgi. Nogi masywne z potężnymi pazurami. Oczy jaskrawożółte.

Występowanie:

Jastrząb jest u nas pospolitszy, niż się to wydaje.
Gniazda zakłada w koronach wysokich drzew i stale je rozbudowuje, znosząc masy zielonych gałęzi.

Warto wiedzieć:

Jastrząb jest ptakiem monogamicznym i osiadłym, ale w obrębie swego terytorium jedna para ma 2-3 gniazda, które zmienia w odstępach 1-3 letnich. Poluje z zasadzki, lata nisko - doskonale wykorzystując naturalne osłony terenowe, więc widuje się go znacznie rzadziej niż myszołowa. Samiec jest mniej więcej o jedną czwartą mniejszy od samicy, a więc zaledwie wielkości wrony. Łowi więc mniejsze zwierzęta, do rozmiarów gołębia, podczas gdy samica poluje na zdobycz do wielkości kury czy zająca. Poluje przede wszystkim na urozmaiconych terenach rolniczych; ostatnio spotykany także na obrzeżach miast.
Źródło: http://lesnictwo.republika.pl


Zobacz jastrzębia podczas posiłku:

{youtube}vPhyzp9cUcc{/youtube}
źródło: Youtube

Zobacz również