weranda.pl werandaweekend.pl

 


Posłuchaj odgłosów myszołowa:


Źródło:  http://kola.lowiecki.pl/ao

Myszołów jest większy od wrony. Mierzy ponad pół metra długości.

Ubarwienie bardzo zmienne, zwykle jednak z odcieniami brązowego. Często krąży lotem szybowcowym; wyraźnie widać wówczas jego szerokie skrzydła, krótką szyję i zwykle szeroki, wachlarzowato rozpostarty ogon; w locie odzywa się przeciągłym, miauczącym "hije".

Występowanie:

Pospolity u nas drapieżnik zamieszkujący lasy lub brzegi lasów. Poluje często na polach. Podstawowym jego pożywieniem są drobne gryzonie. Objęty jest ochroną. Najpospolitszy z krajowych ptaków szponiastych, zasiedla głównie obszary  rolnicze poprzecinane lasami, poluje bowiem na terenach otwartych, a gnieździ się na drzewach, zwykle rosnących na skrajach lasów.

Warto wiedzieć:

Od kiedy myszołów został objęty całoroczną ochroną gatunkową, prawie zupełnie przestał się bać człowieka. Nie boi się też  przejeżdżających obok samochodów i nierzadko widuje się go siedzącego na drzewie rosnącym na poboczu drogi, zaledwie kilka metrów od jej krawędzi. Zwykle jest brązowy, niekiedy jednak z dużym udziałem bieli.
Źródło: http://lesnictwo.republika.p
l


 
Zobacz myszołowa:


Źródło: Youtube

Zobacz również