Twarożek ze świrzepą i ziołami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Śniadanie

Świrzepa to dzika rzodkiew. Łatwo pomylić ją z dziką gorczycą, która jest bardziej pikantna. Sprawdź przepis na twarożek z jej dodatkiem.

•miska twarożku (najlepiej takiego z mleka prosto od krowy),
•kilka łyżek śmietany,
•sól,
•grubo mielony pieprz,
•łodygi, kwiaty i liście świrzepy.

Młode wiosenne łodygi świrzepy są zazwyczaj chrupiące, ale jeśli trafi się grubsza, obierz ją z włókien. Latem liście stają się pikantne, a nóżka łykowata, dobra tylko bliżej czubka.

Do twarożku ze śmietaną dodaj pokrojone na półcentymetrowe kawałki łodygi świrzepy, kilka liści i pączki kwiatowe. Dopraw i posyp kwiatkami.

Autorzy: Opitz.Turystyka.Pl
Fot. Gutek Zegier (współpraca Feko Rouppert)