reklama

Śniadanie: truskawki z jogurtowym serkiem

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 15minut Składnik: Owoce Dieta: Ogólna Danie: Śniadanie

Tylko teraz truskawki są jędrne i pachnące. Róbmy z nich lody, dodawajmy do ciast i babeczek. Jedzmy nawet na śniadanie – na tostach i z jogurtem.

Weź:
•3 szklanki jogurtu naturalnego
•4 łyżki cukru pudru (lub miodu)
•pół laski wanilii (albo łyżeczkę cukru wanilinowego)
•pół łyżeczki skórki otartej z limonki
•szklankę truskawek lub poziomek
•parę łyżek domowej granoli albo pokruszonych owsianych ciasteczek
•listki ziół
 
Poprzedniego wieczora dno sitka lub durszlaka wyłóż parokrotnie złożoną gazą i wlej na nią jogurt. Ustaw sitko na misce, do której będzie ściekała serwatka. Zostaw na noc w lodówce. Rano otrzymasz gęsty jogurt o konsystencji serka do smarowania pieczywa. Przełóż go z sitka do miseczki i dokładnie wymieszaj, aż nabierze kremowej konsystencji (jeśli wolisz rzadszą, dodaj trochę serwatki z miski i wymieszaj). Dodaj cukier, wanilię i skórkę z limonki. Do szklanek albo ozdobnych słoiczków wsypuj warstwami owoce, granolę i jogurtowy serek, ozdabiaj listkami ziół i podawaj. 
 
Tekst: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
Fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi bloga, na którym dzieli się przepisami na wegetariańskie pys­­zności.
reklama