Śniadanie: kolorowa owsianka z jeżynami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 15minut Składnik: Owoce Dieta: Ogólna Danie: Śniadanie

Zdrowa, pyszna i pożywna kolorowa owsianka z owocami na śniadanie.

Weź:
•6 łyżek płatków owsianych górskich
•pół szklanki śmietanki kremówki
•2 łyżki miodu
•2 morelki
•2 łyżeczki suszonej lawendy
•ewentualnie 2 łyżeczki niebieskiej spiruliny 

Na warstwę owocową:
•szklankę jeżyn (mogą być mrożone)
•2 łyżki cukru 
•¼ szklanki mleka
•2 łyżeczki nasion chia
•kilka listków mięty
Zacznij od przygotowania owsianki. Wsyp płatki do garnka. Zalej śmietanką i podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gdy lekko przestygnie, dodaj miód i wymieszaj. Przełóż ją po połowie do dwóch słoiczków. Możesz ją (dla zdrowia i ładnego koloru) posypać spiruliną. Pokrój morelki w kostkę, podsmaż chwilę razem z lawendą na suchej patelni. Gdy się zrumienią, ułóż je na owsiance. Jeżyny zmiksuj z mlekiem i cukrem. Dodaj nasiona chia, wymieszaj i wylej na morelki. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Podawaj z listkami mięty.
 
Przepis: Joanna Zaguła   
Zdjęcia: Stockfood/free, Shutterstock