weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Serowe placuszki z musli i musem truskawkowym

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 15 minut Składnik Składnik: Owoce , Nabiał Dieta Dieta: Ogólna , Fit Danie Danie: Śniadanie

Placuszki musli idealne dla osób dbających o linię i urozmaicenie diety codziennej ,jednym słowem słodkie danie na ciepło z patelni.

150 g musli zbożowego 150 g białego sera 1 jajko 1 łyżka płatków owsianych Melvit 2 łyżki kaszy manny 1 jabłko 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z wyciśniętej cytryny 2 łyżki masła 250 g truskawek mogą być mrożone 300 ml jogurtu naturalnego gęstego

Musli wsypać na suchą patelnię i uprażyć. Ser przełożyć do miski rozgnieść widelcem ,wbić jajko połączyć z 2/3 uprażonego musli płatkami i kaszą manną . Jabłko obrać zetrzeć na tarce jarzynowej skropić sokiem z cytryny dodać cukier i połączyć z serem. Masło rozgrzać na patelni ,gotową masę nabierać łyżką ,formując owalne placuszki i smażyć na złoty kolor. Truskawki umyć odszypułkować jeśli są mrożone rozmrozić ,pokroić cześć zmiksować blenderem z jogurtem gęstym a parę odłożyć do dekoracji. Placki polać sosem owocowym ułożyć resztę truskawek posypać resztę musli i podawać ciepłe.

reklama