weranda.pl werandaweekend.pl

Bagietki domowej roboty

Trudność Trudność: Bardzo łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 40 minut Składnik Składnik: Zboża Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Śniadanie

SKŁADNIKI: 300 g mąki 220 ml letniej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 łyżeczki suszonych drożdży ok. 1 łyżka oliwy z oliwek Do posmarowania 1 żółtko 1 łyżka wody

W dużej misce zmieszać mąkę, wodę, cukier, sól i drożdże. Wyrabiać ok. 10 min. Wysmarować wnętrze miski niewielką ilością oliwy z oliwek, włożyć ciasto (oprószyć wcześniej lekko wierzch ciasta mąką, by się nie kleiło), rozsmarować po wierzchu ciasta kilka kropel oliwy i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min. Ciasto przenieść na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkować prostokąt o wymiarach 30 cm x 40 cm. Przeciąć go na pół, by otrzymać dwa prostokąty o wymiarach 20 cm x 30 cm. Zwinąć z nich dwa ścisłe rulony, zaczynając od dłuższego boku. wyrównać rulony na całej ich długości i ułożyć na blaszcze do pieczenia wyłożonej pergaminem, zostawiając między rulonami duży odstęp. Zrobić skalpelem lub bardzo ostrym nożem kilka ukośnych nacięć na każdej bagietce i pozostawić je pod ściereczką do wyrośnięcia na 40 min. Nagrzać piekarnik do temperatury 190oC. Rozmieszać w misce żółtko z wodą i posmarować nim bagietki. Włożyć do piekarnika i piec 20 min., aż nabiorą rumieńców :) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce by nie zaparowały od spodu.