Sznaps cytrynowo-koperkowy

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Warzywa , Owoce Dieta: Ogólna Danie: Napoje

Orzeźwiający sznaps cytrynowo-koperkowy według domowego przepisu.

Weź:

• cytrynę
• pół litra wódki 40 proc. 
• kilka gałązek kopru

Cytrynę wyparz we wrzątku i obierz cieniutko obieraczką do warzyw (musi być bez białej skórki). Koper umyj i dokładnie osusz. Do butelki włóż skórkę oraz koper. Zalej wódką, zakręć i odstaw na 5-7 dni w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu wstrząśnij. Po tym czasie przefiltruj przez gazę lub papierowy filtr do kawy. Żeby nalewka wyglądała bardziej dekoracyjnie, można jedną skórkę i gałązkę kopru zostawić w butelce. Napój łagodzi wzdęcia.

Tekst: Zbysław Pietrzyk
Zdjęcie: Jarosław Madejski/Magiczna Kuchnia, Stockfood/Free