Sznaps cytrynowo-koperkowy

Orzeźwiający sznaps cytrynowo-koperkowy według domowego przepisu.
Weź:
• cytrynę
• pół litra wódki 40 proc.
• kilka gałązek kopru
Cytrynę wyparz we wrzątku i obierz cieniutko obieraczką do warzyw (musi być bez białej skórki). Koper umyj i dokładnie osusz. Do butelki włóż skórkę oraz koper. Zalej wódką, zakręć i odstaw na 5-7 dni w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu wstrząśnij. Po tym czasie przefiltruj przez gazę lub papierowy filtr do kawy. Żeby nalewka wyglądała bardziej dekoracyjnie, można jedną skórkę i gałązkę kopru zostawić w butelce. Napój łagodzi wzdęcia.
Tekst: Zbysław Pietrzyk
Zdjęcie: Jarosław Madejski/Magiczna Kuchnia, Stockfood/Free