Pyszna lemoniada z rabarbaru

Pyszna, domowa lemoniada z rabarbaru idealna na majowy piknik!
Weź:
•4-5 młodych łodyg rabarbaru
•pół szklanki brązowego cukru
•2 pomarańcze
•garść świeżych listków mięty
•łyżkę miodu
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Otrzyj skórkę z obu pomarańczy. Rabarbar obierz z łykowatej skórki, odkrój zdrewniałą końcówkę i pokrój łodygi na niewielkie kawałki. Włóż je do naczynia do zapiekania, posyp cukrem i zalej sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy. Dodaj skórkę z pomarańczy i wstaw do piekarnika. Przykryj folią i piecz przez godzinę. Wyjmij naczynie z pieca i ostudź. Następnie odcedź sok, dodaj do niego miód i posiekaną miętę. Możesz go rozcieńczyć wodą, musującym winem i wrzucić kostki lodu. Podawaj na majowym pikniku.
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Shutterstock
Zdjęcie: Shutterstock
Weź na ciasto:
- szkalnkę mąki
- 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
- pół szklanki ciepłej wody
- szczyptę doli
Do zmażenia:
- masło klarowane lub olej
Do posmarowania:
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Weź na ciasto:
- szklankę mąki
- 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
- pół szklanki ciepłej wody
- szczyptę doli
Do smażenia:
- masło klarowane lub olej
Do posmarowania:
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej