Pyszna lemoniada z rabarbaru

Trudność: Bardzo łatwe Czas przygotowania: 10 minut Składnik: Owoce Dieta: Ogólna Danie: Napoje

Pyszna, domowa lemoniada z rabarbaru idealna na majowy piknik!

Weź:
•4-5 młodych łodyg rabarbaru
•pół szklanki brązowego cukru
•2 pomarańcze
•garść świeżych listków mięty
•łyżkę miodu

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Otrzyj skórkę z obu pomarańczy. Rabarbar obierz z łykowatej skórki, odkrój zdrewniałą końcówkę i pokrój łodygi na niewielkie kawałki. Włóż je do naczynia do zapiekania, posyp cukrem i zalej sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy. Dodaj skórkę z pomarańczy i wstaw do piekarnika. Przykryj folią i piecz przez godzinę. Wyjmij naczynie z pieca i ostudź. Następnie odcedź sok, dodaj do niego miód i posiekaną miętę. Możesz go rozcieńczyć wodą, musującym winem i wrzucić kostki lodu. Podawaj na majowym pikniku. 
 
Przepis: Joanna Zaguła   
Zdjęcie: Shutterstock

Weź na ciasto:

  • szkalnkę mąki
  • 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • pół szklanki ciepłej wody
  • szczyptę doli

Do zmażenia:

  • masło klarowane lub olej

Do posmarowania:

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Weź na ciasto:

  • szklankę mąki
  • 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • pół szklanki ciepłej wody
  • szczyptę doli

Do smażenia:

  • masło klarowane lub olej

Do posmarowania:

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej