Pasztet z białej fasoli z suszonymi pomidorami
•500 g białej fasoli
•seler,
•pietruszka,
•cebula,
•8-10 suszonych pomidorów
•5 jajek,
•pęczek natki,
•sól,
•biały pieprz,
•oliwa.
Fasolę ugotuj do miękkości. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oliwie.
Kiedy zmięknie i zacznie się lekko rumienić, dorzuć grubo startą pietruszkę i seler. Odłóż około 3 szklanki ziaren fasoli, a resztę dorzuć do warzyw, gdy zmiękną.
Dodaj pokrojone pomidory i łyżkę posiekanej natki, dopraw solą i pieprzem, zmiel blenderem. Dodaj surowe jajka i dokładnie wymieszaj. Dorzuć całe nasiona fasoli. Wymieszaj i przełóż do formy nasmarowanej oliwą.
Piecz pasztet około 45 minut w 180°C. Pokrój dopiero wtedy, gdy zupełnie wystygnie.
Przepis i zdjęcie: Katarzyna Bartoszewska, Tomasz Poneta/Plate Of Joy