Nalewka z jagody kamczackiej

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godz. Składnik: Owoce Dieta: Ogólna Danie: Napoje

Wyjątkowa nalewka z jagody kamczackiej.

  • 1kg owoców jagody kamczackiej
  • 0,5kg cukru
  • 0,5l wódki
  • 40% 0,5l spirytusu
  • kawałek kory cynamonu

Jagody wrzucić do słoja przesypując cukrem. Przykryć gazą i odstawić na ok. tydzień.
Co jakiś czas wstrząsnąć naczyniem. Gdy jagody puszczą sok dolać spirytus, dorzucić cynamon, zamknąć szczelnie i odstawić na miesiąc.

Po miesiącu zlać płyn a owoce zalać wódką i odstawić na dwa tygodnie.
Na koniec odcedzić owoce, połączyć płyny, rozlać do butelek (sklarować wcześniej) i niech dojrzewa przez 6 miesięcy.

Owoce po wytrawianiu trzymają się dzielnie, nie rozpadają się.
Można ich używać jako dodatek do lodów i kremów do ciast.
Sprawdzone.

zdjęcie: shutterstock