
Owoce jarzębiny zbieraj po przymrozkach – mają wtedy mniej kwasów organicznych, a więcej cukru. Przed zalaniem alkoholem warto je potrzymać w ciepłym piekarniku – trochę zmiękną i nabiorą łagodniejszego smaku.
Weź:
• szklankę owoców jarzębiny bez szypułek
• pół litra spirytusu
• pół litra wody
• garść rodzynków, daktyli, fig
Zmieszaj wodę ze spirytusem i zalej owoce jarzębiny. Gąsiorek odstaw na kilka miesięcy. Jarzębiak nabierze wybornego smaku i pięknego koloru. Można go lekko osłodzić albo dodać suszonych owoców: rodzynków, daktyli, fig. Jarzębina, a zatem i jarzębiak zawierają spore ilości witaminy C oraz trochę garbników – te ostatnie działają łagodząco na wszelkie niestrawności.
Tekst: Zbysław Pietrzyk
Zdjęcie: Jarosław Madejski/Magiczna Kuchnia, Stockfood/Free