Cytryny w oliwie

Takie cytryny to świetny dodatek do grillowanych i pieczonych mięs oraz ryb. Można je bardzo długo przechowywać, byle daleko od światła (według Tessy Capponi-Borawskiej).
Weź:
•1 i 1/2 kg cytryn
•3-4 łyżki grubej soli morskiej
•kilka liści laurowych
•łyżkę ziaren kolendry
•oliwę extra virgine
Cytryny dokładnie umyj. Pokrój w ćwiartki. Włóż do dużej salaterki i posyp solą, mieszając rękami. Przykryj i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce. Wyjmij z salaterki, przełóż na sitko i odcedzaj przez 2 godziny. Potem osusz papierowym ręcznikiem. Włóż do słoików razem z liśćmi laurowymi i ziarnami kolendry. Zalej wszystko oliwą, zamknij słoiki. Odstaw na 2 tygodnie do ciemnego pomieszczenia.
Tekst: Agata Teleżyńska, Katarzyna Sadłowska
Zdjęcia: Stockfood/Free