Batoniki proteinowe z ciecierzycą

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 45 minut Składnik: Warzywa Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska , Bezglutenowa , Fit Danie: Przekąski

Batoniki powstały z myślą o moim mężu maratończyku. Świetnie uzupełniają energię po ciężkim treningu i są świetnym źródłem białka. Bez laktozy, bez glutenu, bez cukru za to z całą górą smaku!

200g suchej ciecierzycy łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki pestek słonecznika ½ szklanki jagód goji 20 szt. daktyli 6-7 łyżek płynnego oleju kokosowego dosładzacz stewia

Ciecierzyce namaczamy na noc w wodzie. Dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i blendujemy na gładko. Daktyle drobno siekamy. Dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, pestki słonecznika, daktyle i jagody goji. Batoniki proteinowe z ciecierzycą - Podgrzewamy nieco olej kokosowy aż stanie się płynny. Dodajemy do reszty składników. Dokładnie mieszamy. Dodajemy do smaku słodkości wg własnego gustu. Całość dokładnie mieszamy. Formę 25X25cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Pieczemy w 190 stopniach C przez 20 minut. Tniemy na batoniki.