Ajwar

Paprykowa pasta ajwar (ajvar) to przysmak z Serbii, popularny na całych Bałkanach. Podstawą ajwaru jest papryka.
Weź:
•3 kg papryki czerwonej
•30 dkg papryki czuszki
•½ szklanki octu 10%
•½ kg cukru
•szklankę oleju, np. słonecznikowego
•2-3 łyżeczki soli
•5 liści laurowych
•10 ziaren ziela angielskiego
•3 małe puszki koncentratu pomidorowego
•2 główki czosnku
Papryki umyj, osusz, oczyść z pestek. Zmiel przez maszynkę i przełóż do garnka z grubym dnem. Wlej ocet, olej, wsyp cukier i sól. Wymieszaj i gotuj, aż odparuje. Wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i gotuj jeszcze przez kwadrans. Przelej do słoików i zapasteryzuj.
Tekst: Agata Daniluk, Stockfood/Free
Zdjęcie: François Goudier/Côté Maison/East News, Marcin Szabłowski I Dariusz Fidos/Mk, Stockfood/Free, Corbis/Fotochannels