weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Korzenna sałatka ze śledziem

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 30 minut Składnik Składnik: Warzywa , Ryby Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Przekąski , Na Boże Narodzenie

Niezwykle aromatyczne sałatka o wyrazistym smaku - korzenna sałatka ze śledziem. Warto ją podać w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale i nie tylko.

Weź:

• 6 niedużych filetów ze śledzia

• cytrynę

• 2 garści mieszanych liści sałaty 

• 10 dag mąki

• pół łyżeczki soli • 2 łyżki oliwy z oliwek

• 2/3 szklanki (ok. 150 ml) jasnego piwa

• białko jajka

na dressing: • ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin • 2 strączki kardamonu • 12 ziaren kolendry • 6 ziaren czarnego pieprzu • gałązkę świeżego majeranku  • szczyptę morskiej soli

 

W misce zrób ciasto: wymieszaj mąkę, sól, oliwę i piwo, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw na godzinę. Tuż przed smażeniem dodaj do ciasta dość sztywno ubitą pianę z białka, wymieszaj. Filety pokrój w paski wielkości palca, zanurz w cieście i smaż w gorącym oleju przez dwie minuty. Osącz na papierze kuchennym.

Zrób dressing: wyjmij nasionka kardamonu ze strączków i utłucz grubo w moździerzu z resztą przypraw. Wymieszaj z oliwą i listkami majeranku. Dopraw. Sałatę umyj, rozłóż na talerzach, na nich połóż rybę, polej dressingiem i podawaj.

Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood/Free

reklama