Kwiecień i maj to sezon na świeży czosnek niedźwiedzi! Pysznie smakuje w pesto i nie tylko. Jak uprawiać i do czego stosować?
Lubię gotowaćU nas to przebój ostatnich lat, ale Rosjanie, a także Ukraińcy, nigdy o nim nie zapomnieli. Jedzą czosnek niedźwiedzi (allium ursinum) na co dzień – w pesto, sałatkach i na kanapkach, bo znają jego cenne właściwości lecznicze. Wiedzą, że pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, układ odpornościowy i pomaga zwalczać wirusy. Łatwo go kupić tam na straganach. A w Polsce?
Jak wygląda czosnek niedźwiedzi?
Jego lancetowate liście przypominają konwalię, kwiatostany też ma białe jak ona, ale kwiaty są drobne i w kształcie gwiazdek, nie dzwoneczków. No i w przeciwieństwie do trującej konwalii, czosnek niedźwiedzi nie tylko jest jadalny, a wręcz ma cenne właściwości. Kwitnie w kwietniu i maju. Gdzie go spotkasz? Rośnie dziko w lasach całej Europy i niektórych rejonach Azji. W Polsce znajdziesz go na południu, w Karpatach, ale też w Puszczy Białowieskiej i Puszczy Kampinoskiej, gdzie można spotkać go w wilgotnych lasach liściastych i w dolinach rzek.
Dlaczego warto i jak uprawiać czosnek niedźwiedzi?
Dziki czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną i nie wolno go zbierać. Dlatego warto wyhodować swój w ogródku, a nawet na parapecie. Zasadź jesienią cebulki, a pędy czosnku niedźwiedziego pojawiają się na przełomie marca i kwietnia. Pamiętaj tylko, żeby posadzić go w częściowym cieniu lub zupełnie zacienionym zakątku, a wiosną podlewać. Liście najlepsze są w kwietniu, zanim roślina zakwitnie, potem staną się łykowate. Duszone zastąpią szpinak, cebule wykorzystuj jak zwykły czosnek, łodygi jak szczypiorek, a kwiatkami posyp kanapki.
Zobacz też: Czosnek ozdobny do ogrodu: fioletowe kule na rabatach
Czosnek niedźwiedzi – właściwości prozdrowotne i zastosowanie
Nazywany bywa cebulą czarownic, bo używali go już średniowieczni lekarze i ludowe zielarki. Leczyły nim bóle stawów, przykładały do trudno gojących się ran. Czosnek niedźwiedzi pomaga nam pozbyć się z organizmu metali ciężkich i innych toksycznych związków, bo pobudza pracę nerek i pęcherza. Usprawnia pracę jelit, bo pozytywnie wpływa na ich florę bakteryjną, a także obniża ciśnienie krwi, pozytywnie wpływając na układ sercowo-naczyniowy. Ma działanie wyjątkowo skuteczne nawet wobec naszej odporności - wspiera ją i pomaga zwalczać wirusy. Ale pod warunkiem, że będziemy go jeść regularnie. To najbogatsza w związki siarki roślina Europy! Sięgnij po czosnek niedźwiedzi, jeśli od zwykłego boli cię brzuch. Ten jest lżej strawny niż jego kuzyn. Żeby nie podrażnić żołądka, zalej liście ciepłym mlekiem i po trzech godzinach wypij napar – odtruje organizm i złagodzi skurcze. To nie koniec, cebula czarownic zwalcza bowiem pasożyty i leczy choroby układu krwionośnego. Nie wierzysz? Spróbuj.
Przepisy z czosnkiem niedźwiedzim
Z liści w parę minut zrobisz pesto z czosnku niedźwiedziego albo wiosenną sałatkę na drugie śniadanie.
1. Pesto z czosnku niedźwiedziego
Weź:
- 3 garści liści czosnku niedźwiedziego
- 3 łyżki dobrej oliwy
- 3 łyżki tartego parmezanu
- ¼ szklanki nasion słonecznika
- łyżeczkę soku z cytryny
- sól
Liście czosnku porwij, nasiona słonecznika upraż na patelni i połącz z resztą składników. Zmiksuj i podawaj z makaronem ugotowanym al dente. Czosnek niedźwiedzi pomoże zwalczyć przeziębienie i podreperuje organizm wyjałowiony po zimie. Zawiera dużo witaminy C, a ukiszony będzie miał jej jeszcze więcej. Dodatkowo możesz go jeść cały rok.
2. Przepis na kiszony czosnek niedźwiedzi
Weź:
- słoik liści czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżeczki soli kamiennej
- łodygę kopru
- kawałek chrzanu
Liście ciasno upchnij w słoiku razem z chrzanem i koprem. Zalej letnią wodą, wsyp sól i dociśnij zawartość, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Zakręć szczelnie słoik. Liście ukiszą się mniej więcej po dwóch tygodniach. W Chinach czosnek niedźwiedzi uważa się za afrodyzjak. Nawet jeśli nim nie jest, to i tak pasuje na romantyczną kolację, bo ma delikatniejszy zapach niż zwykły czosnek.
3. Masło z czosnku niedźwiedziego
Weź:
- pół kostki masła
- garść liści, łodyg i kwiatów czosnku niedźwiedziego
- szczyptę ostrej papryki
- sól
Czosnek drobno posiekaj. Dodaj sól, paprykę i utrzyj z masłem. Przełóż do foremek lub zroluj w wałeczek. Schłódź.
Zobacz więcej przepisów z czosnkiem niedźwiedzim
Tekst: Joanna Zaguła Zdjęcia: Alamy/be&w, Gap Photo, Shutterstock