czosnek niedźwiedzi

Kwiecień i maj to sezon na świeży czosnek niedźwiedzi! Pysznie smakuje w pesto i nie tylko. Jak uprawiać i do czego stosować?

Lubię gotować

U nas to przebój ostatnich lat, ale Rosjanie, a także Ukraińcy, nigdy o nim nie zapomnieli. Jedzą czosnek niedźwiedzi (allium ursinum) na co dzień – w pesto, sałatkach i na kanapkach, bo znają jego cenne właściwości lecznicze. Wiedzą, że pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, układ odpornościowy i pomaga zwalczać wirusy. Łatwo go kupić tam na straganach. A w Polsce?

reklama

Jak wygląda czosnek niedźwiedzi?

Jego lancetowate liście przypominają konwalię, kwiatostany też ma białe jak ona, ale kwiaty są drobne i w kształcie gwiazdek, nie dzwoneczków. No i w przeciwieństwie do trującej konwalii, czosnek niedźwiedzi nie tylko jest jadalny, a wręcz ma cenne właściwości. Kwitnie w kwietniu i maju. Gdzie go spotkasz? Rośnie dziko w lasach całej Europy i niektórych rejonach Azji. W Polsce znajdziesz go na południu, w Karpatach, ale też w Puszczy Białowieskiej i Puszczy Kampinoskiej, gdzie można spotkać go w wilgotnych lasach liściastych i w dolinach rzek.

Dlaczego warto i jak uprawiać czosnek niedźwiedzi? 

Dziki czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną i nie wolno go zbierać. Dlatego warto wyhodować swój w ogródku, a nawet na parapecie. Zasadź jesienią cebulki, a pędy czosnku niedźwiedziego pojawiają się na przełomie marca i kwietnia. Pamiętaj tylko, żeby posadzić go w  częściowym cieniu lub zupełnie zacienionym zakątku, a wiosną podlewać. Liście najlepsze są w kwietniu, zanim roślina zakwitnie, potem staną się łykowate. Duszone zastąpią szpinak, cebule wykorzystuj jak zwykły czosnek, łodygi jak szczypiorek, a kwiatkami posyp kanapki.

Zobacz też: Czosnek ozdobny do ogrodu: fioletowe kule na rabatach

Czosnek niedźwiedzi – właściwości prozdrowotne i zastosowanie

Nazywany bywa cebulą czarownic, bo używali go już średniowieczni lekarze i ludowe zielarki.  Leczyły nim bóle stawów, przykładały do trudno gojących się ran. Czosnek niedźwiedzi pomaga nam pozbyć się z organizmu metali ciężkich i innych toksycznych związków, bo pobudza pracę nerek i pęcherza. Usprawnia pracę jelit, bo pozytywnie wpływa na ich florę bakteryjną, a także obniża ciśnienie krwi, pozytywnie wpływając na układ sercowo-naczyniowy. Ma działanie wyjątkowo skuteczne  nawet wobec naszej odporności - wspiera ją i pomaga zwalczać wirusy. Ale pod warunkiem, że będziemy go jeść regularnie. To najbogatsza w związki siarki roślina Europy! Sięgnij po czosnek niedźwiedzi, jeśli od zwykłego boli cię brzuch. Ten jest lżej strawny niż jego kuzyn. Żeby nie podrażnić żołądka, zalej liście ciepłym mlekiem i po trzech godzinach wypij napar – odtruje organizm i złagodzi skurcze. To nie koniec, cebula czarownic zwalcza bowiem pasożyty i leczy choroby układu krwionośnego. Nie wierzysz? Spróbuj.

Przepisy z czosnkiem niedźwiedzim

Z liści w parę minut zrobisz pesto z czosnku niedźwiedziego albo wiosenną sałatkę na drugie śniadanie.

1. Pesto z czosnku niedźwiedziego

Weź:

  • 3 garści liści czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki dobrej oliwy
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • ¼ szklanki nasion słonecznika
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • sól

Liście czosnku porwij, nasiona słonecznika upraż na patelni i połącz z resztą składników. Zmiksuj i podawaj z makaronem ugotowanym al dente. Czosnek niedźwiedzi pomoże zwalczyć przeziębienie i podreperuje organizm wyjałowiony po zimie. Zawiera dużo witaminy C, a ukiszony będzie miał jej jeszcze więcej. Dodatkowo możesz go jeść cały rok.

2. Przepis na kiszony czosnek niedźwiedzi

Weź:

  • słoik liści czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki soli kamiennej
  • łodygę kopru
  • kawałek chrzanu 

Liście ciasno upchnij w słoiku razem z chrzanem i koprem. Zalej letnią wodą, wsyp sól i dociśnij zawartość, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Zakręć szczelnie słoik. Liście ukiszą się mniej więcej po dwóch tygodniach. W Chinach czosnek niedźwiedzi uważa się za afrodyzjak. Nawet jeśli nim nie jest, to i tak pasuje na romantyczną kolację, bo ma delikatniejszy zapach niż zwykły czosnek.

3. Masło z czosnku niedźwiedziego

Weź:

  • pół kostki masła
  • garść liści, łodyg i kwiatów czosnku niedźwiedziego
  • szczyptę ostrej papryki
  • sól

Czosnek drobno posiekaj. Dodaj sól, paprykę i utrzyj z masłem. Przełóż do foremek lub zroluj w wałeczek. Schłódź.

Zobacz więcej przepisów z czosnkiem niedźwiedzim

Tekst: Joanna Zaguła Zdjęcia: Alamy/be&w, Gap Photo, Shutterstock