złote mleko

Indyjska mikstura na przeziębienie i infekcje. Jak przygotować złote mleko?

Naturalna apteczka

Na wzmocnienie organizmu, lepsze trawienie i przeciw infekcjom - poznaj tradycyjną recepturę prosto z Indii! Złote mleko, czyli mleko z dodatkiem aromatycznej i rozgrzewającej kurkumy, pomoże ci wygrać z przeziębieniem. 

reklama

Mimo że kurkuma to niepolska przyprawa, zna ją prawie każdy. Zwykle kupujemy ją sproszkowaną, ale coraz częściej dostępne są też całe kłącza do ścierania. A im świeższy proszek, tym lepszy! Ten ze sklepu, z papierowej torebki, powinien być pachnący, niezwietrzały i jak najciemniejszy. Uwaga, barwi koniuszki palców na trudny do zmycia żółtobrunatny kolor! Zresztą tę właściwość kurkumy wykorzystuje się od wieków do barwienia potraw, wełny, lnu czy skór.

Kurkuma - złota przyprawa na infekcje i przeziębienie

W Indonezji żółty ryż z kurkumą podaje się podczas tradycyjnej uczty weselnej, a państwo młodzi barwią nią sobie również ręce. Pasty z kurkumy używają tam kobiety po porodzie, a noworodkom smarują brzuszki, aby zabezpieczyć pępek przed infekcją po odcięciu pępowiny. Jak widać, nie tylko o kolor czy smak chodzi – kurkuma ma potężne działanie jako środek przeciwzapalny, pobudzający trawienie czy przyspieszający gojenie ran.

Dziś proponuję skorzystać z jej właściwości przeciwzapalnych i zwiększających odporność. Przygotuj tradycyjne remedium na przeziębienia, czyli złote mleko. Warto pamiętać, że kurkuma silniej działa, kiedy jest podawana z czarnym pieprzem oraz papryczką chili. Zatem jedzmy kurkumę zawsze w tym towarzystwie!

Jak zrobić złote mleko na przeziębienie?

Weź:
• 1/3 szklanki suszonej kurkumy
• 2/3 szklanki wody i szklankę mleka

Kurkumę gotuj z wodą prawie 10 minut – powinna wyjść gęsta pasta. Przelej ją do wypasteryzowanego słoiczka i przechowuj w lodówce. W razie choroby, ale i na co dzień, by poprawić odporność, rozpuść łyżkę pasty w szklance ciepłego mleka (może być z miodem), dopraw solidną szczyptą soli oraz pieprzu lub chili. Weganie mogą zastąpić krowie mleko sojowym.

Tekst: Klaudyna Hebda, zdjęcie: Shutterstock

Zobacz także: Gardło drapie, piecze, boli? Poznaj domowe sposoby na kaszel i sprawdź, co pomaga na suchy, a co na mokry
Zobacz także: Jak szybko wyzdrowieć? Wygraj z przeziębieniem i grypą domowymi sposobami

Zobacz również