

Wrzosowa herbatka na trawienie
Naturalna apteczkaZ czym kojarzy się wrzesień? Wiadomo – z wrzosami!! Dla mnie usiana jest nimi wręcz cała jesień, przecież niektóre z nowych odmian kwitną nawet do grudnia!

Dawniej jednak najczęściej uprawiano i wykorzystywano wrzos pospolity (Calluna vulgaris). Do czego? Oczywiście do ozdoby. Ale też z powodu jego leczniczych właściwości.
Działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo w infekcjach dróg moczowych (tak jak żurawina), pobudza trawienie.
Każdy, kto ma wrzosy w ogrodzie lub na balkonie, może zbierać ich gałązeczki z kwiatami.

Zazwyczaj przycina się je po okresie kwitnienia, ale jeśli zdecydujecie się to zrobić odrobinę wcześniej, z odciętych końcówek przyrządzicie herbatę, napar do kąpieli lub okładów.
W kwiatuszkach są flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne, arbutyna (lekko rozjaśniająca skórę) oraz garbniki. Wrzosy są łagodnym ziołem – ich lecznicze działanie jest delikatne. Jednak zanim zrobicie napar, upewnijcie się, że nie były pryskane (zwłaszcza przeciw grzybom).

Wrzosowy napar na poprawę trawienia
Weź:
- łyżkę kwiatów wrzosu
- łyżkę ziaren kopru włoskiego
- 2 szklanki wody

Kwiaty wrzosu posiekaj i wymieszaj z koprem. Zalej przegotowaną wodą (najlepiej miękką) o temperaturze 90°C i przykryj spodkiem na co najmniej 15 minut.
Możesz przelać herbatkę do termosu. Pij około ¼ szklanki kilka razy dziennie, najlepiej pół godziny przed posiłkiem.
Tekst: Klaudyna Hebda, miłośniczka ziół i blogerka, klaudynahebda.pl
Zdjęcia: Shutterstock
Zobacz także: Poznaj naturalne konserwanty żywności