Poznaj naturalne konserwanty żywności
Eko życieNie sprawią, że zawartość spiżarni będzie wiecznie świeża, ale są zdrowe, naturalne i pomogą nie marnować jedzenia oraz przechować zbiory, gdy ogródek zaskoczy Cię klęską urodzaju.
Naturalne konserwantny: marynata
Marynuj przede wszystkim mięsa, ale i np. grillowane warzywa też możesz zalać marynatą i zostawić w słoiku na kilka dni. Do marynowania używaj cytryny (zwalcza drobnoustroje), czosnku (działa antybakteryjnie), ziół – goździków, oregano, a także szałwii (zahamują rozwój bakterii i grzybów).
Naturalne konserwanty: liście
Zawijaj świeże ryby i mięso w liście chrzanu, zanim będziesz mieć czas je przygotować. Dzięki jego antyseptycznemu działaniu się produkty się nie zepsują. Podobnie działają też liście winorośli, pokrzywy albo nawet zwykła szmatka nasączona octem.
Naturalne konserwantny: sól
Sól nie pozwala rozwijać się bakteriom. Pekluj surowe mięso w solance – nie zepsuje się nawet przez tydzień. Zasyp solą koper, szczaw, natkę pietruszki czy liście lubczyku, estragonu, bazylii, selera. Wystarczy je osuszyć po umyciu i układać w słoiku, zasypując solą każdą warstwę.
Naturalne konserwantny: tłuszcz
Konfituj, czyli zapiekaj w tłuszczu. To świetna metoda na przechowywanie mięsa, warzyw, a nawet grzybów. Pierś kaczki, kawałki karkówki albo pomidory, bakłażana czy borowiki zalej roztopionym smalcem albo oliwą i piecz w 150°C przez mniej więcej 2 godziny, aż mięso lub warzywa będą miękkie i rozpadające się. Przechowuj je w słoiku nawet kilka tygodni, a pasteryzowane jeszcze dłużej.
Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Shutterstock
Zobacz także: Zero waste w kuchni, czyli co zrobić z resztkami
Zobacz także: Jak kupować orzechy i wybrać te najlepsze?