barszcz wigilijny na zakwasie

Zrób to sam: barszcz wigilijny na zakwasie

Eko życie

Zakwas z buraków ma mnóstwo witamin i jest jedną z najzdrowszych kiszonek. Zachwyć gości i przygotuj barszcz wigilijny na zakwasie.

reklama
zakwas na barszcz
Zakwas na barszcz wigilijny przygotuj na kilka dni przed Wigilią.

Barszcz wigilijny na zakwasie

Przygotujesz najlepszy barszcz wigilijny na zakwasie, możesz go też codziennie popijać, bo poprawia odporność, oczyszcza, wspomaga wątrobę i nerki, zwiększa liczbę czerwonych krwinek (doskonały lek przy anemii), dodaje energii. Kolejna zaleta – jest tani.

Zakwas na barszcz wigilijny

Potrzebujesz dwa kilogramy buraków, przegotowaną wodę, niejodowaną sól (specjalną do przetworów), główkę czosnku, liście bobkowe, kilka kulek ziela angielskiego, jałowca i pieprzu, łyżeczkę cukru trzcinowego oraz kromkę razowca.

Nigdy nie wyrzucaj ukiszonych buraczków, gdy przelejesz zakwas! Możesz je zawekować (przełożyć do słoików i jeszcze raz zalać solanką), a potem przez całą zimę dodawać do surówek, sałatek, a nawet układać plasterki na kanapkach, jak kwaszone ogórki.

Zobacz także: Zrób to sam: buraczki do słoików

barszcz czerwony wigilijny
Zakwas buraczany warto pić przez cały rok.

Jak zrobić zakwas z buraków

1. Obrane i pokrojone buraki, obrane ząbki czosnku i przyprawy włóż do słoja. Dodaj – jeśli masz – kromkę prawdziwego razowca, żeby przyśpieszyć fermentację.

2. Zalej całość przegotowaną, przestudzoną, osoloną wodą. Weź na litr łyżkę soli. Przykryty lnianą ściereczką lub gazą słoik z zakwasem odstaw w ciepłe miejsce. Idealna temperatura to 20 stopni. Jeśli jest zimniej, postaw słój np. w okolicy kaloryfera.

3. Zakwas jest gotowy mniej więcej po tygodniu. Ściągnij z wierzchu pianę, przecedź zawartość słoja przez gęste sito. Przechowuj zakwas w zamkniętej szklanej butelce w lodówce, na wierzch możesz wlać odrobinę oliwy, żeby do soku nie dochodziło powietrze.

Pamiętaj, żeby nie gotować barszczu. W wysokiej temperaturze traci kolor i robi się brązowy.
ZDJĘCIA I PRZEPIS ALICJA RADEJ, @ALICJA_RADEJ
Zobacz także: Symbolika 12 potraw wigilijnych

Zobacz również