jak kupować suszone owoce

Jak kupować bakalie?

Eko życie

Wigilijny kompot z suszu będzie smakował lepiej, jeśli odpowiednio dobierzesz składniki. Na co jednak zwrócić uwagę przy zakupie suszonych owoców?

reklama

Wybieraj bezsiarkowe

Konserwowanie siarką (rozpoznasz ją na etykiecie po napisie E-220) sprawia, że bakalie tracą witaminy i naturalny zapach. U osób szczególnie wrażliwych lub uczulonych spożycie siarkowanych bakalii może wiązać się z nudnościami i bólami głowy. Są bardziej miękkie, ale marnie smakują. Kupujesz owoce na targu z kosza? Bezsiarkowe rozpoznasz po kolorze. Mniej atrakcyjnym! Morele będą brązowe, a nie pomarańczowe, śliwki ciemne i mocno pomarszczone.

Nie masz pewności, jakie kupiłaś? Spokojnie. Dwutlenek siarki w większości można usunąć z owoców poprzez namoczenie ich w gorącej wodzie lub sparzenie na sitku.

Lepiej unikaj owoców na wagę z otwartych pojemników

Nie tylko będą zwietrzałe, ale też łatwo rozwija się na nich pleśń.  

Postaw na polskie bakalie

W naszych sklepach sprzedawane są głównie siarkowane śliwki suszone pochodzące z Chile. Kalifornijskie są bardziej miękkie, ale nie mają tyle smaku, co na przykład suska sechlońska, podsuszona i podwędzona śliwka z Małopolski.

Gdzie kupować suszone owoce i orzechy?

Wybierz się na dobry, polecony bazar lub bazar bio. Szukaj stoisk, na których sprzedawane są polskie bakalie lub bakalie bio. Rozmawiaj ze sprzedawcami, pytaj o pochodzenie i najlepsze zastosowanie danych bakalii. Zorientujesz się, czy sprzedawca uważnie zamawia swój towar, czy wszystko mu jedno, co sprzedaje.

Tekst: Agata Daniluk


Zdjęcia: Jarosław Madejski/MK, Roman Andrasik/MK, Madejski Studio, Stockfood/Free, Shutterstock
 

Zobacz też: 

Jak wybrać zdrowe składniki potraw wigilijnych?

Zdrowa tradycja: 12 dietetycznych potraw wigilijnych

Naturalne sposoby na zgagę, wzdęcia i trawienie