

5 przepisów, które udowodnią, że kwiaty są smaczniejsze niż myślisz
Eko życieKwiaty w kuchni? Jak najbardziej! Jadalne rośliny nie tylko pięknie wyglądają, ale i wnoszą do dań wyjątkowy aromat oraz odrobinę magii.
Zebraliśmy dla Ciebie przepisy, które pachną latem, świeżością i naturą. Tu każdy płatek ma znaczenie – i smak!

Pomidory z kwiatami szczypiorku
Czas przygotowania: 10 minut plus czas marynowania
Poziom trudności: łatwe
Weź:
•1 kulkę mozzarelli di bufala
•10 kwiatów szczypiorku czosnkowego z łodyżkami
•6 łyżek śmietanki kremówki
•5-6 różnokolorowych pomidorów
•garść liści bazylii
•10-15 czarnych oliwek
•sól
•czerwony pieprz
•sok z cytryny
•oliwę
•sos balsamiczny
Mozzarellę porwij w palcach na kawałki, zalej śmietaną. Posól, popieprz i dodaj posiekane gałązki szczypiorku. Odstaw na godzinę. Pokrój pomidory i oliwki w plasterki. Na dnie talerza wyłóż zawartość miseczki z mozzarellą, polej oliwą, sokiem z cytryny, sosem balsamicznym. Na wierzch ułóż plastry pomidorów i oliwek. Posyp kwiatami i bazylią.
Zobacz też: Kwiaty jadalne: fiołek pachnie, jest smaczny i ma właściwości lecznicze! Sprawdź, czy wiesz jakie...

Tarta z cukinią i kwiatami
Czas przygotowania: 45 minut
Weź:
•1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
•1 jajko •200 g białego sera (np. capreggio)
•3 łyżki tartego sera typu parmezan
•150 ml śmietany 18%
•sól i pieprz
•otartą skórkę z ½ cytryny
•4 łyżki oliwy
•po garści listków pietruszki i bazylii
•2 ząbki czosnku
•1 łyżkę soku z cytryny
•20 kwiatów cukinii
•suszone zioła (np. prowansalskie)
•łyżeczkę sezamu lub innych ziaren
Ciasto rozwiń i obetnij z boków paski po 1 cm. Jajko roztrzep z odrobiną wody, posmaruj krawędzie ciasta i przyklej paseczki, by podwyższyć brzegi.
Pociągnij je jajkiem i posyp ziarnami. Sery zmiksuj ze śmietaną, solą, pieprzem, skórką cytryny i resztą jajka, rozsmaruj na cieście.
Zrób pesto: oliwę zmiksuj z ziołami i czosnkiem, sokiem z cytryny i odrobiną soli. Rozsmaruj pesto na masie serowej.
Piecz 8 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C, wyjmij, ułóż na wierzchu kwiaty cukinii, posmaruj je oliwą, posyp wszystko ziołami i wstaw do piekarnika, aż ciasto się zezłoci po brzegach. Podawaj tartę lekko ostudzoną, najlepiej z garścią rukoli albo świeżych koktajlowych pomidorków.

Bezalkoholowy „szampan”
•Czas przygotowania: 20 minut + czas fermentacji
•Poziom trudności: łatwe
WEŹ:
•1 szklankę cukru
•1½ l wody
•1 ekologiczną cytrynę
•½ łyżeczki kwasku cytrynowego
•20 baldachów czarnego bzu
•dużą butelkę po napoju gazowanym
Z cytryny obierz skórkę i wyciśnij sok. Zagotuj wodę z cukrem, dodaj kwiaty oberwane z gałązek, sok z cytryny i skórkę oraz kwasek, przykryj i zostaw na dobę. Przecedź i przelej do butelki (szklanej, inaczej gaz może ją rozsadzić). Najlepiej użyj butelki po napoju gazowanym i nie napełniaj jej do końca. Zakręconą butelkę postaw na słońcu, aż płyn zacznie musować (zrobi się twarda). Jeśli jest ciepło, wystarczą 24 godziny, jeśli chłodniej – potrzeba 2-3 dni. Kiedy napój będzie gotowy, wstaw go do lodówki.
Zobacz więcej: ABC kwiatożerców i przepisy z kwiatami jadalnymi

Gazpacho z nasturcjami
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Weź:
•garść kwiatów i liści nasturcji
•1 kolbę kukurydzy
•½ kg koktajlowych pomidorków
•1 żółtą paprykę
•2 łyżki oliwy
•1 łyżeczkę octu jabłkowego
•1 łyżkę soku z cytryny
•parę kostek lodu
•½ małej cebuli
•½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
•szczyptę szafranu (opcjonalnie)
•sól i pieprz
•kwiaty i liście do dekoracji
Odkrój nasiona kukurydzy z surowej kolby, posiekaj cebulę i pokrój paprykę. Pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj ocet, sok i skórkę cytryny, szafran, posiekane liście i kwiaty nasturcji. Dopraw solą i pieprzem. Zalej marynatą warzywa i zostaw na 10 minut, przełóż do blendera, dodaj kostki lodu i zmiksuj na gładko. Podawaj natychmiast udekorowane dodatkowymi kwiatami i liśćmi nasturcji.

Akacja w tempurze
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Weź:
•40 kwiatostanów akacji
•3 łyżki mąki
•2 łyżki mąki kukurydzianej
•1 opakowanie cukru wanilinowego
•½ łyżeczki proszku do pieczenia
•ziarenka z 3 strączków kardamonu
•1 szklankę lodowatej wody gazowanej
•olej rzepakowy
•cukier puder
•kardamon w proszku
Kardamon utłucz na proszek. Suche składniki wymieszaj w dużej misce. Dolewaj stopniowo wodę, miksując na wysokich obrotach. Otrzymasz rzadkie ciasto jak na naleśniki, miksuj je jeszcze przez 3 minuty. Bardzo delikatnie zanurzaj kwiatostany, ciasto powinno oblepiać kwiaty, a nie spływać po nich zupełnie (jeśli spływa, dodaj trochę mąki). Delikatnym ruchem obróć gałązkę parę razy w dłoni. Kwiatki zaczną się kręcić i zrzucą nadmiar ciasta oraz odkleją się jeden od drugiego. Dzięki temu po usmażeniu będziesz mieć piękny kształt kwiatków na talerzu zamiast racucha. Od razu wkładaj kwiaty na bardzo rozgrzany olej, najlepiej jeszcze przez chwilę przytrzymaj gałązkę i zakręć kwiatkiem w oleju (dzięki temu nie opadnie na dno). Smaż akacje partiami w głębokim tłuszczu 1-2 minuty. Wyciągaj metalowymi szczypcami za ogonki gałązek. Odsączaj na papierowych ręcznikach. Podawaj posypane cukrem pudrem z odrobiną kardamonu.
Przepisy oraz zdjęcia: Kinga Błaszczyk--Wójcicka fotografka, stylistka kulinarna, Wegekucharka, blogerka greenmorning.pl