weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Od lat w swoim ogródku stosuję do podlewania i opryskiwania niemal wszystkich roślin (oprócz fasoli, grochu, cebuli i czosnku) gnojówkę przygotowaną z pokrzywy. To naprawdę świetny, bogaty w azot naturalny nawóz. Ale uwaga, nadają się na nią tylko pokrzywy, które jeszcze nie wytworzyły kwiatów. Świeżo zerwane trzeba niezbyt drobno pociąć, a następnie wrzucić do pojemnika i zalać wodą (1 litr na 2 garści pokrzyw). Ja najchętniej używam do tego celu deszczówkę. Pojemnik trzeba przykryć i ustawić w zacienionym miejscu na 2-3 tygodnie. Ważne, by codziennie mieszać płyn, aby ułatwić dostęp powietrza. Nawóz jest gotowy, gdy ściemnieje i przestanie się burzyć. Trzeba go tylko rozcieńczyć w stosunku jedna część nawozu na 10 części wody.


Przepis naszej czytelniczki, Marii z Pszczyny
Fotografia: Shutterstock.com

reklama

Zobacz również