weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Kruk


Fot. Krzysztof Matuszczak 

Kruk sięga 66 cm długości i 120 cm rozpiętości skrzydeł. Jest barwy czarnej. Ma duży, gruby, czarny dziób, a pod nim "brodę" z dłuższych piór.

Występowanie:

Bardzo różne, półotwarte środowiska; od skalistych wybrzeży przez widne lasy i większe zadrzewienia śródpolne po wysokie góry; w Polsce nieliczny w zachodnich rejonach kraju.Na wschodzie i północy kraju - znacznie liczniejszy.  

Warto wiedzieć:

Ten największy z krukowatych, smoliście czarny ptak nie cieszył się zbyt wielką sympatią ludzi. W dziewiętnastym i pierwszej połowie dwudziestego wieku został w wielu rejonach prawie doszczętnie wytępiony. Później, gdy przestano go tak prześladować, zaczął stopniowo odbudowywać swoją liczebność i powracać na dawne tereny lęgowe. Lata bardzo zręcznie, podobnie do lotu ptaków szponiastych. Dlatego potrafi się przed nimi dość skutecznie bronić - zwłaszcza w powietrzu. 
Źródło: http://lesnictwo.republika.pl


Zobacz kruka:


Źródło: Youtube.com

reklama