weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Gąsiorek


Wymiarami jest zbliżony do trznadla, ale z powodu dłuższego ogonka wydaje się większy. Ma rdzawy grzbiet, samiec z charakterystycznym, czarnym, szerokim paskiem ocznym (maska), szarym wierzchem głowy i kuprem.

Występowanie:

Obfitujące w cierniste krzaki miedze, kserotermiczne murawy, nieużytki i zarośla. Do życia potrzebuje otwartego terenu, jako miejsca zdobywania pokarmu; gęstych zarośli, krzewów lub stosów gałęzi i chrustu - miejsca gniazdowania oraz drzew i wysokich krzewów jako czatowni, z których poluje i wypatruje zagrożeń. Prowadzi dzienny tryb życia. Żyje samotnie, często w izolowanych parach. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

Warto wiedzieć:

Dzierzby, do których należy gąsiorek, stosują wyjątkową wśród ptaków śpiewających metodę przechowywania zdobytego pokarmu. Polują nie tylko na owady, ale również na młode gryzonie, a niekiedy nawet pisklęta. Mniejszą zdobycz zjadają od razu, a większe ofiary przenoszą na miejsce porcjowania, gdzie nadziewają ją na ciernie krzewów, kolce drutu kolczastego lub wciskają w rozwidlenie gałązek. Pozwala im to z jednej strony gromadzić zapasy, a z drugiej łatwiej rozszarpywać ofiary.
Źródło: http://lesnictwo.republika.pl

 


 

Zobacz gąsiorka:


Źródło: Youtube.com

reklama