
Pyszny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu – prezentujemy przepis na syrop z czarnego bzu. Leczy przeziębienie, oczyszcza i wzmacnia organizm!
40 baldachów białych kwiatów czarnego bzu,
2 litry źródlanej lub przegotowanej, zimnej wody,
1 kg cukru (może być również ksylitol).
Świeżo zerwane kwiaty czarnego bzu należy zostawić w zlewie na kilka godzin, aby opuściły je ewentualne robaki. Następnie oddzielamy kwiatostany od zielonych łodyżek nożem lub nożyczkami. Białe kwiaty zalewamy wodą tak, aby przykryć je w całości (potrzeba około 1,5-2 litrów wody). Calość pozostawiamy na 12 godzin.
Po 12 godzinach do mieszaniny należy dodać cukier i całość zagotować, by cukier się rozpuścił. Po doprowadzeniu do wrzenia, miksturę zdejmujemy z ognia. Przecedzamy roztwór przez gazę – do słoików powinien spłynąć czysty płyn bez fragmentów kwiatów. Syrop należy zostawić do ostygnięcia. Gotowe!
Syrop można pić bez dodatków lub w formie słodzika do herbaty.
Przepis: KM
Fot. Pixabay