Kiedy słyszysz słowo „dżem” i myślisz: „kosztuje dwa złote”, nie czytaj dalej. Gdy jednak na widok straganów uginających się pod darami jesieni przypominasz sobie spiżarnię babci, ten tekst przeczytasz od deski do deski.
Weź:
• 3 kilogramy śliwek
• kilogram i pół szklanki cukru
• butelkę wina
• butelkę 6-procentowego octu
• 5 goździków
Wino z octem i cukrem zagotuj i zalej wrzątkiem wypolerowane ściereczką i wypestkowane śliwki. Zostaw na dobę. Po tym czasie operację powtórz. Wyjmij śliwki, wywar zagotuj i zalej śliwki. Po kolejnych 24 godzinach do odcedzonego wywaru dodaj goździki – zagotuj i znów zalej śliwki. Gotuj 15 minut. Gorące przelej i przełóż do słoików, natychmiast je zakręć.
Zebrała: Monika Węgrzyn
Zdjęcia: Stockfood/Free, Alamy/Be&W, shutterstock.com