weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Kiszone rzodkiewki

Trudność Trudność: Średnie Czas przygotowania Czas przygotowania: 0

Jak jeść kiszone rzodkiewki? Mają kwaśno-orzechowy smak i są pyszne solo lub maczane w jogurcie czy śmietanie. Latem można zrobić rzodkiewkowy chłodnik. Pasują też do domowego sushi.

Weź na 3-4 słoiki kiszonych rzodkiewek:
•5 pęczków rzodkiewek
•2 litry wody
•2 czubate łyżki soli
•koper
•6-8 ząbków czosnku
•2 łyżeczki ziaren gorczycy

Umyte rzodkiewki włóż do słoików, dodaj po 2 ząbki czosnku, trochę kopru i gorczycy. Zalej chłodną solanką, dzięki temu będą bardziej chrupkie. Przykryj gazą i przez 3-4 dni zbieraj pianę z wierzchu, a potem zakręć i gotowe! Jeśli mają przetrwać zimę, trzeba je zapasteryzować.

Tekst: Karolina Zawadzka  
Zdjęcie: Getty Images

reklama