weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Kiszone jabłka

Trudność Trudność: Średnie Czas przygotowania Czas przygotowania: 0

Z czym jeść kiszone jabłka? Dodaj je do mięs, wędlin i serów pleśniowych. Możesz nadziać nimi kaczkę lub gęś, podsypać rozmarynem i upiec. Latem pasują do setki zmrożonej wódki, zimą możesz je dodawać do bigosu lub kiszonej kapusty dla zyskania korzennego posmaku.

Weź:
•10 jabłek, najlepiej antonówek
•litr wody
•łyżkę soli
•łyżeczkę cukru
•garść liści porzeczki lub wiśni
 

Liście umyj, połowę połóż na dnie kamiennego garnka lub słoja. Na nich ciasno poukładaj jabłka, przykryj resztą liści i zalej przegotowaną i wystudzoną wodą z solą i cukrem. Wodę trzeba zagotować, bo chlor ze zwykłej kranówki spowalnia fermentację. Dociśnij talerzykiem, żeby były całkiem zakryte, i odstaw w ciepłe miejsce. Będą gotowe mniej więcej za miesiąc.

Tekst: Karolina Zawadzka
Zdjęcie: Shutterstock

reklama