Domowy ocet jabłkowy

Zrób domowy ocet jabłkowy - prezentujemy prosty przepis.
•kilogram kwaśnych ekologicznych (niepryskanych!) jabłek,
•litr wody,
•3 łyżeczki cukru.
Zagotuj wodę z cukrem. Przestudź ją do temperatury pokojowej.
Pokrój jabłka. Nie musisz ich obierać ani usuwać gniazd nasiennych, odkrój tylko ogonki. W dużym, wyparzonym wrzątkiem słoju zalej je wodą. Nie zakręcaj słoja, przykryj go gazą zamocowaną za pomocą recepturki. Jabłka muszą być pod wodą, żeby nie zaczęły pleśnieć. Odstaw słój w ciemne i ciepłe miejsce.
Po 6 tygodniach, gdy płyn przestanie się pienić, przecedź go przez gazę i wlej do mniejszych buteleczek. Najlepiej jest zamknąć je korkiem, który można dodatkowo oblać woskiem.
Rady:
•Jeśli jabłka są pryskane, zdarza się, że w czasie fermentacji płyn pleśnieje i trzeba go wylać.
•Zamiast jabłek możesz użyć samych skórek i obierek albo np. porzeczek.
Sprawdź, dlaczego warto pić ocet jabłkowy! Więcej na: Ocet owocowy - właściwości.
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Shutterstock