Chleb na liściu chrzanu – prawdziwy regionalny przepis prosto z Podhala

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1,5 h Składnik: Zboża Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska Danie: Przekąski

Prawdziwy regionalny przepis prosto z Podhala.

WEŹ:

  • 400 g ziemniaków
  • 5 dag drożdży
  • 500 ml wody
  • 200 g mąki żytniej
  • 800 g mąki pszennej
  • kilka liści chrzanu

WYKONANIE:

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Z drożdży, mąki żytniej, ziemniaków i 125 ml ciepłej wody zrobić zaczyn. Po ok. 30 minutach – gdy masa podwoi swoją objętość – dodać mąkę pszenną i 375 ml wody, wyrobić chleb. Odstawić do wyrośnięcia. Chleb piec na liściach chrzanu przez godzinę w temperaturze 190–200 stopni.

Tekst: Magda Grzebyk autorka bloga Krytyka Kulinarna
Zdjęcia i stylizacja: Asia Matyjek/ Studio Odczaruj Gary

Zdjęcia i przepisy pochodzą z książki Magdy Grzybek Cudowna manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze
Wydawnictwo Edipresse Polska 2019

Zobacz również