Przepisy na słodkie i wytrawne potrawy z makiem. Idealne nie tylko na Święta
Lubię gotowaćDzięki tym małym ziarenkom będziemy w przyszłym roku szczęśliwi i bogaci – tak przynajmniej wierzono dawniej. Jedzmy więc mak. Jest pyszny nie tylko w kutii! Odkryj z nami przepisy na pralinki w czekoladzie, pastę z białej fasoli z makiem i rogale Świętego Marcina.
Kotleciki z białego maku
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwy
WEŹ: •szklankę białego maku •małą cebulę •małe chili (niekoniecznie) •1-2 łyżki mąki •sól, pieprz •olej do smażenia •dodatkowy mak do panierowania
Mak wypłucz i zalej wrzątkiem, zostaw na noc do namoczenia. Rano odsącz, pozostawiając trochę wody, i zmiksuj na pastę w blenderze (nie musi być bardzo jednolita). Dodaj posiekaną cebulę i chili oraz tyle mąki, aby osiągnąć konsystencję ciasta na placki ziemniaczane (im mniej mąki, tym kotleciki będą smaczniejsze). Dopraw ciasto do smaku. Formuj luźne kulki, panieruj w suchym maku (może być i biały, i niebieski) i smaż w oleju z obu stron na złoto. Podawaj do obiadu (np. z ryżem i sałatką) lub w wegeburgerach.
Pasta z białej fasoli z makiem
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwy
WEŹ: •3 łyżki oleju •cebulę •łyżeczkę curry •sól, pieprz, chili •puszkę białej fasoli (350 g) •2 łyżki maku
Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, pod koniec dodaj curry, sól, pieprz, chili i mak, smaż jeszcze chwilę, dodaj odcedzoną fasolę i smaż przez kolejną minutę. Wystudź i zblenduj na pastę. Zostaw na parę godzin w lodówce, aby mak lekko napęczniał. Używaj do smarowania pieczywa lub zamiast humusu.
Makowe pralinki w czekoladzie
Dla 8 osób
Czas przygotowania: godzina
Poziom trudności: średni
WEŹ: •wytłoczyny po szklance maku •¹/3 szkl. cukru •½ szkl. świeżo wyciskanego soku pomarańczowego •otartą skórkę z pomarańczy •łyżkę tłuszczu kokosowego lub masła •2 łyżki mleka kokosowego •szklankę suszonych śliwek kalifornijskich •garść rodzynek •garść prażonych migdałów •parę kropel olejku pomarańczowego •łyżkę likieru pomarańczowego •czekoladę białą i ciemną do polania •orzechy i dodatkowy mak do obtoczenia
Śliwki i rodzynki zalej wrzątkiem i zostaw na pół godziny. Z cukru i soku pomarańczowego ugotuj syrop „do nitki”, ściągnij z ognia, dodaj tłuszcz i mleko kokosowe, skórkę, olejek i likier. Odcedź śliwki i rodzynki i zmiksuj na pastę (część można drobno pokroić), wymieszaj z masą makową z posiekanymi migdałami. Jeśli masa jest za sucha, możesz dodać odrobinę wody z moczenia bakalii. Lep kuleczki i wstaw na chwilkę do zamrażalnika. W tym czasie roztop czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią makowe pralinki. Udekoruj je dodatkowymi orzechami lub wzorkami z czekolady.
Rogale Świętego Marcina
Dla 12 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: średni
WEŹ na nadzienie: •¼ kg białego maku •¼ kg cukru •¹/5 kostki masła •łyżkę miodu •po 50 g rodzynek i mielonych migdałów•2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej •3-4 pokruszone biszkopty •2 małe jajka Na ciasto półfrancuskie: •½ kg mąki •200 ml mleka •10 g drożdży •szczyptę soli •duże jajko •5 łyżek drobnego cukru •¹/3 kostki masła dodatkowo: •¾ kostki zamrożonego masła na lukier: •100 g cukru pudru •posiekane prażone migdały
Mak zalej wodą i gotuj przez 20-30 minut, odcedź, ostudź i przepuść trzy razy przez maszynkę. W rondlu roztop masło, dodaj miód, cukier i 2 łyżki wody, poczekaj, aż wszystko się rozpuści. Dodaj bakalie i wsyp mak. Smaż 5 minut, mieszając. W ostudzoną masę wmiksuj kolejno po 1 jajku i dodaj tyle okruchów biszkoptowych, aby uzyskać zwarte nadzienie. Masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach, rozłóż na tacy i włóż do lodówki. W dużej misce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru, dodaj 2 łyżki mąki i zalej wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien powiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Stop ¹/3 kostki masła i ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Do rozczynu dodaj mąkę i jajko, dokładnie wymieszaj i partiami wlewaj roztopione, ostudzone masło. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj do czasu, aż będzie elastyczne. Odstaw ciasto w misce nakrytej ściereczką w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie rozwałkuj z niego prostokąt, na ²/3 wyłóż równomiernie starte masło, ¹/3 zostaw puste. Potem złóż ciasto na trzy (tak jak kartkę papieru do podłużnej koperty) i znowu rozwałkuj na prostokąt, który złóż ponownie na trzy. Zawiń w folię i wstaw ciasto do lodówki na pół godziny, potem wyciągnij, ponownie rozwałkuj i złóż. Powtórz wałkowanie, składanie i chłodzenie jeszcze dwa razy – dzięki temu będziesz mieć cudnie rozwarstwiające się listkowe ciasto. Na koniec rozwałkuj je na długi prostokąt o grubości około ½ cm, wytnij z niego 12 trójkątów, na każdy nałóż sporą łyżkę masy makowej, zwiń rogale i układaj na blaszce do pieczenia. Poczekaj pół godziny, aż wyrosną i piecz je przez 20-25 minut w w 180ºC.
Zrób lukier: Cukier wymieszaj z odrobiną ciepłej wody i utrzyj gęsty lukier, którym polej obficie rogale.
Zdjęcia i przepisy: kinga błaszczyk-wójcicka, Fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi blog, na którym dzieli się przepisami na Wegetariańskie pyszności. greenmorning.pl
Zobacz także: Marchewkowa uczta! Zobacz przepisy na pieczoną marchewkę, zupę, leguminę i placki marchewkowo-cukiniowe